KZ_logo1

Zapečené boloňské lasagne s tomatovou omáčkou

10.10.2015

Kdo by neznal schody do nebe v podobě italských lasagní? Do základní partitury tohoto proslaveného receptu se dá leccos přidat. Třeba v kraji kolem krásné Neapole vás v lasagních překvapí šunka a mozzarella. My jsme pro vás připravili tradiční boloňské lasagne, jejichž základem je mleté maso s rajčatovým pyré a zeleninou provoněné čerstvým tymiánem a bazalkou.

Potřeby na vaření:
Pekáček/zapékací nádoba, hrnec, pánev, lis na česnek, struhadlo, prkénko

Domácí suroviny:
Olivový olej extra virgine, sůl, mletý pepř

Ingredience:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

200 g;Čerstvé lasagne
200 g;Mleté maso hovězí
80 g;Mrkev
80 g;Celer
80 g;Cibule
100 ml;Červené víno
100 g;Parmazán

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

200 g;Rajčatové pyré
4 ks;Rajče
10 g;Bazalka
4 stroužky;Česnek
5 g;Tymián
5 g;Cukr

Alergeny:
Celer a výrobky z něj, mléko a výrobky z něj, obiloviny obsahující lepek, oxid siřičitý a siřičitany, vejce  výrobky z nich

Krok 1:
Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla. Rajčata nakrájíme na 2 cm velké kousky. Bazalku opláchneme a nakrájíme na 1 cm velké kousky, pár lístečků si necháme stranou na ozdobu. Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Tymián najemno nasekáme. Předehřejeme si troubu na 160-180°C.

Krok 2:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a opečeme mrkev, celer, ¾ z celkového množství cibule a ¾ z celkového množství česneku po dobu cca 2-5 minut, dokud cibule zesklovatí.

Krok 3:
Poté přidáme mleté maso, tymián, rajčatové pyré a zalijeme červeným vínem. Dochutíme solí, polovinou cukru a pepřem. Směs vaříme cca 10-15 minut na středním plameni, dokud není kořenová zelenina pevná na skus (ani ne tvrdá, ani ne rozvařená).

Krok 4:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Směs vyskládáme spolu s lasagnemi  do zapékací nádoby nebo pekáčku. Nejdříve si velikost lasagní ořízneme dle velikosti nádoby. Následně skládáme tak, že na dno  položíme plátek lasagní, na který poklademe masovou směs v tloušťce nejméně 1 cm. Směs přiklopíme dalším plátkem lasagní a takto pokračujeme, dokud všechny plátky lasagní a masovou směs nezpracujeme. Navrch by měl vždy být plátek lasagní, který posypeme parmazánem. Lasagne dáme péct do předem vyhřáté trouby (program vrchní i spodní pečení) na 160-180°C po dobu cca 20-40 minut, dokud se směs pěkně spojí s lasagnemi a také dokud nejsou lasagne měkké. Na konci můžeme program změnit na gril, aby se nám horní vrstva pěkně opekla.

Krok 5:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Do pánvičky přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a opečeme zbývající cibuli s česnekem po dobu cca 1 minuty, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme nakrájená rajčata a omáčku vaříme po dobu cca 5 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem a zbývajícím cukrem, přidáme bazalku a omáčku stáhneme z ohně.

Krok 6:
Lasagne můžeme servírovat přímo v zapékací nádobě, nebo je vyklopíme na talíř, k nim servírujeme bokem tomatovou omáčkou, kterou ozdobíme lístky bazalky.

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“

Přejeme vám dobrou chuť!

holywoodska-houpacka-piero-tmave-seda-moderni-kov-textilie-modern-living

Dětský ráj na vaší zahradě

Přemýšlíte, jak vybavit zahradu na léto, abyste si mohli…

Ideální brigáda: Aplikace, která spojuje firmy a brigádníky

Internet nabízí spoustu zajímavých portálů pro hledání práce, ovšem…

Nachystejte se na pláž! Jaké plavky jsou trendy?

Už jen pár týdnů a můžeme se těšit na…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

Nejnovější články

Odhoďte stud a užijte si maximum vzrušení s vibrátorem!

V dnešní době je na trhu velké množství erotických pomůcek…

Oznamte všem, že se budete vdávat!

Konečně vás dlouholetý partner požádal o ruku! Tak dlouho…

I dámy mají své úchylky. Podívejte se na nejpodivuhodnější sexuální praktiky

Dávno jsou pryč doby, kdy byla sexuální témata tabu.…

Rozpadá se vám manželství? Většinou je na vině nedostatek sexu

Bohužel, po několika letech navštíví manželství nevítaný host jménem…
8e5b79d5a0deca33d378f9aa25331e87

Horoskop věrnosti – Jak jsou na tom znamení zvěrokruhu s nevěrou

Patříte mezi milovníky různých horoskopů? Zajímalo by vás, co…

Související příspěvky

1 KOMENTÁŘ

kamila

10.11.2015 v 06:17

Ahoj, co je jako poslední vrstva? Na http://www.lasagne.cz jsem se dočetla, že by to měla být směs + sýr.. je to tak? Co je poslední vrstva u tohoto receptu?

Zanechte komentář