Zavařovací sezóna je v plném proudu a vy vymýšlíte nová a netradiční spojení chutí v džemech a marmeládách? Už vás omrzela klasická jahodová, třešňová nebo malinová marmeláda? Pak se nechte inspirovat našimi tipy a uvařte si meruňkový džem s mátou, třešňovou marmeládu s čokoládou nebo angreštovou marmeládu s ananasem.
Marmeláda z bezinek, švestek a hrušek
Ingredience:
1-2 citrony, 500 g bezinek, 1 100 g hrušek, 900 g švestek, 1 300 g cukru krystal
Postup:
Umyté bezinky, vypeckované švestky a očištěné hrušky rozmixujeme na kaši, přidáme cukr a vymačkanou šťávu z jednoho až dvou citronů. Směs zamícháme a necháme uležet do dalšího dne. Druhý den marmeládu klasicky uvaříme a naplníme s ní předem připravené, umyté sklenice a ihned zavíčkujeme. Poměr ovoce může být libovolný dle úrody, vždy však musí být nejmenší podíl bezinek.
Třešňová marmeláda s čokoládou
Ingredience:
1 lžička kyseliny citronové, 400 g cukru krystal, 1 balíček Gelfix 3:1, 1 tabulka čokolády na vaření, 1 000 g vypeckovaných třešní
Postup:
Třešně umyjte, vypeckujte a rozmixujte. Gelfix si v misce smíchejte se 2 lžícemi cukru a do druhé misky si nahrubo nastrouhejte čokoládu na vaření. Třešně vložte do hrnce, promíchejte s Gelfixem a minutu povařte. Poté přidejte zbylý cukr, čokoládu a kyselinu citronovou a znovu přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut. Horkou marmeládou plňte suché sklenice, zavíčkujte a nechte zchladnout.
Angreštová marmeláda s ananasem a bílým rybízem
Ingredience:
1 500 g cukru krystal, 3 000 g angreštu, 1 lžička kyseliny citronové, 500 g bílého rybízu, 2 balíčky Želírfixu, 1 konzerva ananasového kompotu
Postup:
Angrešt, rybíz a ananas rozemeleme v mlýnku na ovoce. Zbylou šťávu z ananasového kompotu doplníme do dvou litrů šťávou z angreštu, smícháme s Želírfixy a troškou cukru a povaříme 3 minuty. Poté přidáme zbylý cukr a opět povaříme 3-5 minut. Do odstavené marmelády vmícháme lžičku kyseliny citronové. Naplníme skleničky, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C. Poměr angreštu ku rybízu může být až 1:1.
Meruňkový džem s mátou
Ingredience:
1 kg vypeckovaných meruněk, 1 až 2 svazky máty, 1 kg želírovacího cukru
Postup:
Meruňkový džem je lahodný sám o sobě, skvěle ozvláštnit a osvěžit jej však můžete mátou. Do pokrájených meruněk přidejte kousky máty, cukr a vše povařte. Chcete-li mít džem jemnější, před naplněním do sklenic jej rozmixujte.
Oslaďte si palačinky, zmrzlinové poháry, moučníky nebo pudink skvělou domácí marmeládou s nezvyklou chutí, kterou si zamilujete.
Máte nějaké další tipy na originální džemy? Podělte se o ně v diskuzi!
Tereza Obořilová
s...