Nejen mléko, ale i jogurty, sýry nebo kefíry – mléčné výrobky nám mohou pomoci doplnit potřebné látky, jako jsou například vápník nebo bílkoviny. Mléčné bakterie také dokážou vytvářet vitamíny, které si náš organismus neumí vyrobit sám. Je však důležité vědět, jaké výrobky jsou pro naše zdraví ty pravé, a sledovat jejich složení.
Zdraví ve sklenici mléka
O tom, jestli je mléko pro člověka zdravé, nebo ne, se vedou dlouhé spory. V dětském jídelníčku by rozhodně chybět nemělo. Jak je to ale s dospělými?
Mléko je bohatým zdrojem vápníku, který podporuje nejen růst kostí, ale také jejich stav v dospělosti a ve stáří. Při nedostatku vápníku jsou kosti křehčí a náchylnější ke zlomení. Mléčné výrobky naše tělo také zásobují nenahraditelnými esenciálními aminokyselinami, které pochází ze živočišných bílkovin. Pokud jich v těle nemáme dostatek, hrozí narušení metabolických procesů, což může ohrozit naše zdraví.
Pozor na složení
Jíst mléčné výrobky ve velkém však nestačí. Je potřeba si kontrolovat také složení a hlavně obsah chemikálií. „Některé chemické látky dokáží urychlovat proces zrání a tím umožňují nepřetržitou výrobu. My jsme se však rozhodli jít cestou bez chemie. Mléko kupujeme jen od místních farmářů, nepoužíváme žádné konzervanty, umělá barviva ani sladidla. Veřejnost už ví, že některá éčka mají při dlouhodobé konzumaci negativní vliv na lidské zdraví. Nešidit se nakonec vyplatí a naše tvarohy, sýry i pomazánková másla to potvrzují,“ říká ředitel Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher.
Kakaová dieta
Ačkoliv to asi zní bizarně, při hubnutí vám skvěle může pomoci kakao. Jedním hrnkem zaženete chuť na sladké, hlavně tedy na čokoládu, a doplníte bílkoviny i sacharidy. Kakao také odborníci doporučují pro sportovce, protože působí blahodárně na regeneraci svalů. Důležité je připravovat nápoj z kvalitního kakaového prášku a polotučného nebo nízkotučného mléka.
Mléčné výrobky, zejména ty zakysané, mohou být skvělým pomocníkem při hubnutí. Vhodně upravené mléčné bílkoviny dokážou zasytit a nastartovat energetický výdej organismu.
Zdravá a chutná svačina
Nejen na sladkých mléčných výrobcích si pochutnáte. Máte-li chuť na něco slaného, vyzkoušejte například zdravou a výživnou svačinku ze smetanového sýru Fénix. „Jeho složení není nijak komplikované: smetana, mléčné kultury a sůl. Jak už to tak bývá, v jednoduchosti je krása – v tomto případě výjimečně lahodná chuť. Fénix lze skvěle kombinovat s čerstvým pečivem, ovocem, zeleninou nebo, chcete-li trochu zhřešit, i kvalitní čokoládou,“ dodává Bedřich Štecher z Jaroměřické mlékárny.
Jak vidíte, důvodů, proč pít mléko a jíst mléčné výrobky, je skutečně mnoho. A pokud vás na nějaký ten jogurt nebo smetanový sýr nenalákala vidina pevných kostí ani shozených kilogramů, máme pro vás ještě jeden důvod – je to zkrátka dobré.
A jak si na mléčných výrobcích pochutnáváte Vy?
Iveta Karousová
s...