Máte-li rádi uzené, nemusíte nutně jíst nezdravé uzeniny, které jsou plné tuků, soli a jiných škodlivin. Našli jsme pro vás zdravější alternativu – uzený Šmakoun. Pro uzeného Šmakouna je charakteristické jemné kouřové aroma, které předurčuje jeho použití všude tam, kde chceme navodit příjemnou chuť po uzenině. Nevzdávejte se toho, co máte rádi, ale naučte se hledat zdravé a dietní alternativy. Přinášíme vám tři skvělé recepty, které vás budou bavit!
Uzený Šmakoun na sýrové omeletě
Ingredience:
1 plátek uzeného Šmakouna – nakrájený na nudličky
1 střední cibule – nakrájená na měsíčky
půl stroužku česneku
sůl, pepř
trocha oleje
Na omeletu smícháme:
1 rozšlehané vajíčko
4 lžíce jemně strouhaného sýra
sůl
asi 3 lžíce hladké mouky
Postup:
Na středně rozehřátém oleji opečeme cibuli. Když zesklovatí, přidáme Šmakouna, lehce osolíme a nakonec chvilku restujeme na tenké plátky nakrájený česnek. Uchováme v teple.
Na lžičce oleje na malé teflonové pánvi dozlatova z obou stran opečeme omeletu.
Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Autor: Daniela vaří a píše
Bramborové knedlíky s kapustou
Porce: 12 ks
Ingredience:
1 kg brambor
1 vejce
150 g celozrnné pšeničné mouky hladké
100 g krupice
250 g uzeného Šmakouna
1 hrst čerstvé petrželky
1 cibule
1 kapusta
4 lžíce bílého jogurtu
sůl, pepř
Postup:
Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Oloupeme a rozmačkáme šťouchadlem (pokud chcete jemné hladké knedlíky, tak brambory nastrouhejte, ale já mám raději s kousky brambor). Přidáme mouku, krupici, vejce a rychle propracujeme těsto (nejlépe hnětačem, aby se moc nezahřálo a neřídlo). Rozdělíme si ho na 12 dílů a vlhkýma rukama vytvarujeme placky, naplníme směsí, pevně uzavřeme a dotvarujeme knedlíky. Vaříme v páře přibližně 20 minut.
Směs si připravíme z cibule nakrájené najemno, kterou orestujeme spolu s malými kostičkami Šmakouna. Přidáme nasekanou petržel a necháme vychladnout. Kapustu nakrájíme na proužky, podusíme 10 minut doměkka, ale tak, aby neztratila barvu, odstavíme a promícháme s jogurtem. Osolíme a opepříme.
Autor: Michaela Lentesová
Květákové karbanátky se Šmakounem
Ingredience (2 porce):
1 balení uzeného Šmakouna
1 menší květák
1 cibule
3 stroužky česneku
1 vejce
sůl, pepř
Postup:
Růžičky květáku nasekáme společně s cibulí, česnekem a uzeným Šmakounem, vmícháme žloutek, dle potřeby dochutíme solí, pepřem a tvoříme karbanátky, které pečeme na pečicím papíře mírně potřeném olejem v horkovzdušné troubě na 180 stupňů cca 25 minut.
Autor: Milča Jandusová
s...