Vánoční svátky se neodmyslitelně pojí s dobrým jídlem a pitím, které však většinou nebývá příliš zdravé. Tradiční vánoční pokrmy jsou plné cukru a tuku. Nelíbí se vám to? Rády byste připravily vánoční hostinu alespoň o něco zdravěji? Chtěly byste přes Vánoce i nějaké to kilo shodit? Pak se nechte inspirovat našimi tipy jak nahradit tradiční ingredience těmi zdravějšími, aby bylo vánoční menu výživnější a lépe stravitelné.
Smažený kapr nebo řízek
Je tato pochoutka i na vaší vánoční tabuli? Pokud byste to letos chtěly zkusit o něco zdravěji, zkuste klasický trojobal vyměnit za hrašku, kterou koupíte v každé zdravé výživě. Hraška má také tu výhodu, že je vhodná pro osoby s bezlepkovou dietou.
Bramborový salát
Tradiční vánoční večeře se skládá ze smažené ryby a bramborového salátu plného majonézy. Jedna porce vašemu tělu nic neudělá. Pokud si však vánoční večeři několikrát přidáte a salát dojídáte i několik dní potom, dáváte svému tělu už slušnou dávku tuku. Pokud nechcete majonézu ze salátu vypustit úplně a neodpustíte si jeho krémovou konzistenci, zkuste letos místo klasické majonézy do salátu přidat sojanézu nebo řecký jogurt.
Cukroví
Myslíte si, že to pravé vánoční cukroví je jen jedno? Nezůstávejte konzervativní, zkuste letos upéct zdravé cukroví, které je stejně dobré jako to klasické. Aby bylo cukroví o něco zdravější, můžete místo klasické bílé mouky využít mouku žitnou, celozrnnou či špaldovou, upéct více cukroví z oříšků, které má vysoké nutriční hodnoty, nebo místo bílého cukru použít stévii, agáve, rýžový či datlový sirup nebo datlovou pastu. Velmi oblíbený je také javorový sirup, který má výbornou chuť. Máslo v cukroví můžete nahradit ghí máslem, které se také prodává ve zdravé výživě.
Zdravější náhrady ingrediencí (můžete si vytisknout na ledničku):
Bílý cukr – třtinový, rýžový/agáve/datlový/javorový sirup, stévie
Sádlo/máslo/margarín – olivový olej, řepkový olej, ghí máslo
Pšeničná mouka – celozrnná, žitná, špaldová mouka
Smetana – přírodní nebo řecký jogurt
Trojobal – hraška
Majonéza – přírodní nebo řecký jogurt, sojanéza
Omáčky – přírodní šťávy z masa
Cukroví, moučníky – čerstvé nebo sušené ovoce
Kravské mléko – sójové, mandlové, rýžové, ovesné mléko
Klasický jogurt – sójový jogurt
Vejce – rozmačkaný banán (sladké dezerty)
Jak si nahrazujete těžké vánoční pokrmy vy? Nebo si jednou za rok nezdravou večeři neodpustíte? Dejte nám vědět!
Tereza Obořilová
s...