Lámete si hlavu nad tím, jak si připravit zdravou a navíc chutnou svačinku do práce, do školy nebo kamkoliv jinam? Inspirujte se skvělými recepty, které zvládnete připravit rychle a jednoduše. Vyzkoušejte plněný wrap, speciální zeleninovou směs a milovníky kyselého potěší originální pomazánka.
Plněný wrap
Potřebujete
2 špaldové wrapy
50 g tofu pomazánky
100 g Šmakouna provensálského
50 g cherry rajčat
80 g kukuřice
1 vejce
bylinky (petržel, pažitka, bazalka a další)
Postup
Jeden wrap natřete tofu pomazánkou a na ni nastrouhejte Šmakouna, přidejte pokrájená rajčata, sterilovanou kukuřici a vejce. Ochuťte bylinkami a navrch položte druhý wrap. Zapečte v troubě vyhřáté na 180° C. Pečte zhruba 20 až 25 minut. Podávejte se zeleninovým salátem.
Extra tip:
Můžete zkusit zapéct i tortilly, a to jak kupované, tak domácí.
Zdroj – www.smakoun.eu/Kateřina Tichá – Tichovy dobroty
Speciální zeleninová směs
Potřebujete
140 g očištěné a vydlabané cukety
2 rajčata
3 jarní cibulky
100 g Šmakouna provensálského
sojová omáčka
4 lžíce kuskusu
2 lžíce másla nebo ghí
sůl a pepř
Postup
Nejdříve si připravte kuskus, který zalijte horkou vodou, osolte a přidejte kousek másla. Nechte zakrytý stranou. Na Ghí nebo másle orestujte pokrájenou jarní cibulku, přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, pokrájená rajčata, najemno nastrouhaného Šmakouna s provensálským kořením a prohřejte. Do směsi přidejte sůl, mletý pepř, sojovou omáčku a vařte do požadované měkkosti. Do hotové směsi přimíchejte připravený kuskus a podávejte ozdobené jarní cibulkou a naťovou petrželkou.
Zdroj – www.smakoun.eu/Jitka Matěchová, www.navlnechuti.cz
Pomazánka na kyselo
Potřebujete
200 g Šmakouna provensálského
1 lžíce oleje
velká okurka hadovka
hrst dýňových semínek
1 stroužek česneku
1 cibule
150 g mražené zeleniny
1 dcl bílého vína
150 ml vývaru
bylinky ze zahrádky (bazalka, oregano a jiné)
sůl
Postup
Na pánev si dejte olej a nechte zesklovatět cibulku. Pak přihoďte česnek, dýňová semínka, pokrájeného Šmakouna a okurku nakrájenou na kostičky a opékejte. Vmíchejte mraženou zeleninu a podlijte vínem, které necháte vyvařit. Nakonec podlijte vývarem. Přidejte bylinky a podávejte s čerstvým pečivem.
Zdroj – www.smakoun.eu/Kateřina Tichá – Tichovy dobroty
Jaké zdravé svačinky si připravujete vy?
Michaela Michalíková
s...