Pečený čaj, který si vyrobíte doma, vás opravdu překvapí. Můžete do něj dát ovoce z vaší zahrady, vybrat jen to, které máte rádi, a můžete také vyzkoušet nové kombinace a koření. Tento čaj oceníte nejen v babím létě, ale i v podzimních plískanicích. Je to také skvělý dárek pro vaše blízké.
Pečený čaj se zázvorem
Potřebujete
2 kg jablek
1 citron
2 skořicové cukry
2 vanilkové cukry
500 g krystalového cukru
1 zázvor
hřebíček a badyán
Postup
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte na plech a vymačkejte na ně šťávu z citronu. Přidejte oloupaný a na kostičky nakrájený zázvor. Nakonec promíchejte všechny cukry a ovoce posypte. Nahoru dejte hřebíček, badyán a můžete zalít rumem. Pečte v troubě na 200° C zhruba 50 minut. Upečenou směsí plňte skleničky a otáčejte dnem vzhůru.
Mandarinkový čaj s griotkou
Potřebujete
2 kg mandarinek
1 citron
1 kg cukru
3 lžičky směsi koření (anýz, hřebíček, skořice a badyán)
2 dcl griotky
Postup
Mandarinky oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vložte do pekáče a smíchejte s cukrem, griotkou a kořením. Pečte na 170° C zhruba 30 minut. Ovoce musí pustit šťávu. Ihned po upečení plňte sklenice a nechte odstát dnem vzhůru.
Pečený čaj z lesního ovoce
Potřebujete
2 kg lesního ovoce (rybíz, maliny, ostružiny a lesní jahody)
1 kg cukru
karadamon, hřebíček a vanilku
2 dcl rumu
Postup
Vyzkoušet můžete i skvělý, mírně nakyslý čaj z lesních plodů. Kromě jahod, malin, ostružin a rybízu můžete přidat i angrešt nebo třeba borůvky. Ovoce opláchněte a přidejte rum. Směs dejte do pekáče a přidejte cukr. Nakonec opatrně vmíchejte koření. Pečte na 200° C zhruba 45 minut. Opět plňte sklenice a otočte je dnem vzhůru.
Už jste někdy zkoušeli vyrobit domácí pečený čaj?
Michaela Michalíková
s...