Víte, bez jakého koření se v kuchyni neobejdete a které koření vaše jídlo povýší na gurmánský zážitek? Podívejte se s námi, které koření byste měli mít vždy doma. A nikdy nezapomínejte na sůl a pepř!
1) Fenykl
Toto koření je hitem vánočního cukroví. Můžete jej však použít i při nakládání zeleniny. Fenykl má mírně nasládlou chuť. Někteří lidé tvrdí, že voní jako pendrek nebo dětský čaj.
2) Kurkuma
Toto koření je velmi oblíbené v indické kuchyni, přezdívá se mu „indický šafrán“. Mnohým svou žlutou barvou připomíná kari. Používá se k dobarvování potravin – například rýže nebo másla. Kurkumu můžete použít do slaných, ale i sladkých pokrmů.
3) Oregano
Oregano patří mezi oblíbené koření oblasti středomoří. Používá se k dochucení salátů, baget nebo toastů. Mimo jiné je tradičním pizza kořením. Výborně se hodí i k těstovinám a různým teplým, ale i studeným omáčkám a polévkám.
4) Rozmarýn
Toto koření skvěle doplní pečenou rybu, ale dobře se vyjímá i v marinádách na maso. Rozmarýn se hodí i při pečení slaného a sladkého pečiva. Skvěle chutná také v kombinaci s medem nebo cukrem. Mimo jiné působí protizánětlivě a pozitivní účinky má i na naše srdce.
5) Anýz
Toto koření dokáže skvěle zvýraznit chuť vašeho jídla. Kromě toho, že se hodí při pečení, skvěle doplňuje asijskou kuchyni. Mimo jiné jej můžete použít téměř u všech pokrmů, kde dominuje rýže. Anýz je jedním z nejzdravějších koření.
6) Koriandr
Toto koření opět skvěle doplní pečené cukroví, dezerty, ale také jakékoliv pečivo. V chlebu dokáže vyvolat silné aroma a speciální chuť. V minulosti bylo toto koření nejoblíbenější přísadou do nápojů lásky.
7) Tymián
Toto koření pozvedne každý váš salát, zálivku, dip nebo studenou omáčku. Hodí se k zelenině, masu, ale také k pokrmům z ryb. Můžete jím dokořenit i obyčejné brambory. Tymián má velmi pozitivní vliv na trávení a celkově zlepšuje zažívání.
8) Estragon
Toto koření má v kuchyni málokdo a bohužel na něj spíše zapomínáme. Estragon skvěle využijete ve francouzské kuchyni. Svému jídlu s ním dodáte novou a neobvyklou chuť. Je lehce pikantní a vcelku aromatický. Můžete jej použít při přípravě omáček, polévek, ale i pokrmů z ryb nebo zeleninových salátů.
9) Majoránka
Toto koření je velmi aromatické a má opravdu široké spektrum využití. Můžete jej použít do bramborových pokrmů (bramboráky, guláš), hodí se k mletému i dušenému masu. Je možné jej použít i k drůbeži nebo do polévek, salátů a také do domácí paštiky.
10) Chilli
Toto koření nesmí chybět v žádné kuchyni. Chilli dokáže nastartovat metabolismus, pomáhá při hubnutí a zvýrazňuje chutě. Hodí se k masu, zelenině, ale i k sýrům a do různých studených omáček. V mexické kuchyni je samozřejmostí.
Máte těchto deset druhů nejoblíbenějšího koření ve své kuchyni?
Michaela Michalíková
s...