Určitě už se vám taky stalo, že jste nějaké jídlo připálili, přesolili nebo jste si nevěděli rady s jeho přípravou. Máme pro vás řešení! Babské rady, které z vás v kuchyni udělají mistra, a vy si budete umět poradit skoro se vším!
1) Přebytek pepře
Pokud se vám podaří přepepřit jídlo, nakrájejte na větší kousky dvě jablka. Krátce je v jídle povařte a ostrost jídla se výrazně zmírní.
2) Přebytek soli
Někdy se stane, že přesolíte třeba polévku. Zachrání to dva vaječné bílky. Dejte je do vařící polévky a na okamžik polévku s bílky odstavte ze sporáku. Stejně tak pomůžou i plátky brambor, které do sebe přebytečnou sůl natáhnou.
3) Smažení sladkého
Chystáte se smažit koblihy nebo bavorské vdolky? Zkuste do těsta vmíchat dvě nebo tři lžíce rumu. Díky této tajné přísadě koblihy při smažení nenasáknou tolik tuku.
4) „Cucky“ v polévce nebo omáčce
Určitě už se vám stalo, že se vám v polévce nebo omáčce srazila mouka na zahuštění. Řešení tohoto problému je jednoduché. Přidejte do jídla špetku prášku do pečiva. Ten sraženiny rozpustí a vaše polévka bude opět jemná. Prášek rozmíchejte v době varu.
5) Připálení mléka
Vaříte často puding, krupici nebo obyčejné mléko? Pokud chcete, aby se vám nic z toho nepřipálilo, vymažte dno hrnce máslem. Krupice i puding budou dokonce hladší a chutnější.
6) Křupavé bramboráky a placky
Tuto radu ocení hlavně milovníci bramboráků a jiných zeleninových placek. Jestli chcete tento pokrm co nejméně tučný a spíše křupavý, přimíchejte do těsta dvě lžičky tvarohu.
7) Chutná strouhanka
Děláte často doma řízky nebo jiné obalované pokrmy a už vás nudí obyčejná strouhanka? Zkuste do ní přimíchat bylinky, nastrouhaný sýr nebo třeba barevný pepř. Tato směs na obalení bude extra chutná.
8) Míchaná vajíčka
Vyzkoušejte do míchaných vajíček přidat lžíci minerální vody nebo sodovky. Budete překvapeni zajímavou vláčnou a jemnou chutí vajíček. Do žloutků můžete přidat i špetku koření, pepře nebo chilli a míchaná vajíčka budou zase jiná.
9) Pláč kvůli cibuli
Krájení cibule je jedna z nejvíc nepříjemných věcí, se kterými se můžete v kuchyni setkat. Ale i tomu jde zabránit. Stačí, když si při krájení cibule dáte do úst kousek chleba a pomalu jej budete žvýkat.
10) Pozdní ohřev
Někdy se stane, že nesníte celou porci jídla, a zbude vám na další den. Pokud budete ohřívat maso v mikrovlnce, vždy jej potřete rozpuštěným máslem a poté jej ohřejte nepřikryté. Maso bude chutnat jako čerstvé.
Máte další rady, které nás zachrání v kuchyni?
Michaela Michalíková
s...