Naučte se dokonale dochutit polévku, připravit nejlepší bramborovou kaši nebo předejít rozvařeným knedlíkům. Inspirujte se chytrými triky a radami, které vám ulehčí a také urychlí práci v kuchyni. Některé z těchto vychytávek používaly už naše babičky, a jsou tedy léty ověřené.
1) Pokud opékáte toastový chleba, zkuste do toasteru vložit dva toasty do jednoho slotu. Díky tomu budou oba kousky pečiva z jedné strany opečené a z druhé strany měkké. Díky tomu můžete připravit výborný plněný sendvič přesně tak, jak má chutnat.
2) Koupený olej nebo ocet má často krycí víčko, které většina z nás strhává. Zkuste to tentokrát jinak. Udělejte do víčka pomocí vidličky dvě až tři díry a ocet nebo olej se vám bude mnohem lépe dávkovat a hlavně nebude téci nikde kolem.
3) Málokdo přidává do polévky celou feferonku. Přitom její chuť dokáže dokonale vylepšit téměř jakoukoliv polévku. Vyzkoušejte ji v gulášové, hrachové, čočkové, fazolové nebo také ve slepičí polévce.
4) Zelenina, kterou uchováváte v mrazáku delší dobu, může ztratit svou typickou chuť. Pokud chcete použít například starší mrkev, povařte ji v čerstvě lisované pomerančové šťávě a pro obnovu chuti přidejte ještě kapku oleje.
5) Aby při vaření čerstvá zelenina (například brokolice a špenát) neztratila svou barvu, hned po uvaření ji ochlaďte ledovou nebo studenou vodou.
6) I tomu nejlepšímu kuchaři se někdy stane, že mu při vaření přeteče mléko. Abyste zabránili nepříjemnému zápachu, místo, kam mléko vyteklo, ihned posypte solí. Ta nepříjemný zápach pohltí a mimo jiné připálené mléko rychleji a snáze dostanete ze sporáku dolů.
7) Pro dokonalou chuť bramborové kaše mezi brambory hned po uvaření přidejte kousek másla, smetanu a rozmixovaný celer. Novou chutí bramborové kaše budete příjemně překvapení.
8) Pokud nespotřebujete oddělené bílky nebo žloutky, můžete je uchovat v lednici i pár dnů. Do bílků přidejte pár kapek šťávy z citronu a špetku soli a do žloutků dejte lžíci mléka. Jen tak vám tyto suroviny neoschnou a neztvrdnou.
9) Zajímavým způsobem, jak zahustit omáčku bez jíšky, je využití kostky másla, obalené v hladké mouce. Tuto kostku másla přidejte do hrnce a vaše omáčka bude krásně hustá a krémová.
10) Pro zlatou a křupavou kůrku u kuřete nebo jiné drůbeže potřete pečínku před pečením mlékem.
11) Vaříte knedlíky a máte strach, aby se nerozvařily? Přidejte do vody špetku hladké mouky, díky níž budou knedlíky krásně nadýchané.
Znáte některou z těchto rad? Máte v zásobě další vychytávky? Podělte se s ostatními čtenářkami.
Michaela Michalíková
s...