I když si třeba myslíte, že jste mistrem kuchyně, a vaše dezerty nebo koláče si vychvaluje široké okolí, můžete se inspirovat našimi tipy, které vám pečení urychlí a usnadní. Všechny tyto rady jsou ověřeným způsobem, jak svůj pečicí um podtrhnout a získat tak řád zlaté vařečky!
1) Pudink bez škraloupu
Pokud ke svému pečení potřebujete vychladlý pudink a nechcete, aby se vám na něm vytvořil škraloup, stačí, když jej ještě za tepla přikryjete potravinářskou fólií a necháte ho vychladnout pod ní.
2) Jak vytvořit lahodnou krustu
Máte rádi koláče a pečete je často? Používejte při vymaštění pekáče máslo, které posypete lžící mouky nebo jemnou strouhankou. Vytvoříte tak mírně slanou krustu, která každému dezertu jen prospěje. Pokud chcete, aby byla krusta na dezertu nebo koláči pořádně vypečená a křupavá, vysypte pekáč cukrem.
3) Originální posypka (drobenka)
Čekáte návštěvu a máte v plánu péct koláče s posypkou? Zcela jiný rozměr tomuto tradičnímu dezertu dodáte, když do posypky přidáte lžíci skořice, máku nebo mletých mandlí.
4) Lahodnější ovoce v koláči
Mnozí z nás rádi pečou dezerty plné ovoce. Mnohokrát se ale stane, že ovoce je příliš mokré a šťavnaté a prosakuje skrz těsto. Tomu zabráníte tak, že jej obalíte v mouce. Dále už s ním můžete nakládat tak, jak jste zvyklí.
5) Nadýchané palačinky
Máte rádi palačinky? Dopřejte si je řádně nadýchané. Stačí, když místo obyčejné vody použijete do těsta sodovku. Palačinky pak budou neodolatelné.
6) Domácí vanilkový cukr
Víte, jak si za necelý měsíc vytvořit velké množství výborného vanilkového cukru? Stačí, když do uzavíratelné sklenice nasypete krystalový cukr a do něj přidáte vanilkové lusky bez dřeně a zrníček. Za dva až tři týdny tak získá obyčejný cukr vanilkové aroma a vy jej můžete použít místo vanilkového cukru z obchodu.
7) Uskladnění sušenek
Pokud máte rádi sušenky a potřebujete je uskladnit na delší dobu, použijte uzavíratelnou plechovou dózu. Tu vystelte savým papírem a vložte do ní i kousek suchého chleba nebo kostku cukru. Tyhle suroviny zajistí, že sušenky nezvlhnou a zůstanou stále krásně křupavé.
8) Jak nepřipálit mléko
Pokud potřebujete ohřát mléko, které používáte při pečení, nesmí se vám připálit. Pachuť z připálení by mohla zkazit celý dezert. Připálení zabráníte tím, že na dno hrnce nalijete lžíci studené vody a poté teprve mléko.
9) Loupání mandlí
Na vánoční cukroví se dokonale hodí loupané mandle. Abyste ušetřili, můžete koupit i neloupané a jednoduchým a rychlým způsobem si je doma oloupat. Stačí, když je dáte na tři minuty vařit a poté zavřete do igelitového sáčku. Následně je nechte zhruba další tři minuty odpočinout a pak už stačí jen lehké promnutí mezi prsty a mandle se budou svlékat skoro samy.
10) Zlaté pečení
Aby vaše cukroví a sladké pečivo vypadalo skvěle, nezapomeňte jej potřít vejcem. Použijte žloutek, který rozmícháte se lžící mléka. Tento nátěr dopřejte těstu ještě před jeho odpočinutím v ledničce a poté znovu těsně před pečením. Cukroví pak bude krásně zlaté.
11) Jak vyzrát na kvásek
Velký problém nám občas působí i kvásek. Pokud potřebujete, aby vám těsto pěkně a rychle vzešlo, dejte jej na ledničku, na tomto místě je opravdu velmi teplo. Jediné místo, které se ledničce vyrovná, je už jen rozehřáté topení.
Pečete rádi a často? Máte také nějakou radu, která nám ulehčí práci?
Michaela Michalíková
s...