Nebojte se na podzim servírovat chutné pokrmy z ryb. Ryby obsahují bílkoviny, velké množství vitamínů, jód a také omega 3 mastné kyseliny. V chladném počasí všechny tyto prospěšné látky oceníte. Vyzkoušejte rybí lívanečky nebo domácí rybí prsty.
Lívanečky s chutí severu
Potřebujete:
200 g uzeného lososa
100 g pohankové mouky
75 g pšeničné mouky
2 vejce
lžičku prášku do pečiva a lžíci oleje
250 ml ovesného nápoje Alpro
6 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
4 lžíce kaviáru a čerstvý kopr
Postup:
Vejce vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Přilijte ovesný nápoj Alpro a vypracujte hladké těsto. Přidejte lžíci oleje. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opečte lívanečky po obou stranách dozlatova. Lívanečky zdobte uzeným lososem, alternativou jogurtu Alpro, kaviárem a snítkou čerstvého kopru.
Rybí prsty s bramborovo-špenátovou kaší
Potřebujete:
400 g filetů tresky
hladkou mouku
2 vejce
120 g kukuřičných lupínků
20 g strouhaného parmezánu
citron a stroužek česneku
snítku tymiánu a lžičku mleté papriky
na kaši:
1 kg brambor
200 g listového špenátu
250 ml Alpro Soya Cuisine
2 lžičky strouhaného křenu
sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup:
Rybí filety nakrájejte na stejné kousky, pokapte citrónovou šťávu a lehce osolte a opepřete. Mouku smíchejte se strouhaným parmezánem, čerstvě mletým pepřem a mletou paprikou. Rybí kousky obalujte nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v rozdrobených kukuřičných lupíncích. Do pánve nalijte trochu olivového oleje a přidejte česnek a tymián. Jakmile začne česnek syčet, vložte do pánve rybí prsty a smažte je dozlatova. Podávejte s bramborovo-špenátovou kaší.
Kaši si připravíte následovně: Brambory uvaříte doměkka v osolené vodě. Z brambor, sójové alternativy smetany na vaření Alpro Soya Cuisine a strouhaného křenu umícháte bramborovou kaši. Rozmixujte omyté a okapané špenátové listy a vmíchejte do kaše. Dochuťte muškátovým oříškem, čerstvě mletým pepřem a solí.
Jak se vám líbí tyto originální rybí recepty? Pokud je vyzkoušíte, napište nám, jak vám chutnalo.
Michaela Michalíková
s...