Ani v zimním období nezapomínejte na chutné ovocné dezerty. Inspirujte se jahodovými tipy a použijte zamražené jahody z léta nebo si dopřejte čerstvé jahody, které najdete na pultech obchodů i v zimě. Užijte si sladké, ale zdravé dobroty.
Quinoa koláč se Šmakounem, kokosovou smetanou, jahodami a borůvkami
Potřebujete:
na korpus:
2 lžíce Českého Ghíčka Bio
200 g vařené quinoi
60 g jablečného pyré
2 malé banány
1 vejce
1 vanilku z lusku
160 g rýžové polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku
na náplň:
1 balení kokosové smetany
100 g přírodního Šmakouna
borůvky dle potřeby
jahody dle potřeby
Postup:
Uvařenou quinou rozmixujte společně s banánem, jablečným pyré, přidejte vejce, Ghí, vanilku a těsto vyšlehejte. Nakonec ručně vmíchejte metlou rýžovou mouku a kypřicí prášek. Připravené těsto vložte do formy s pečicím papírem a těsto rovnoměrně rozetřete. Připravte si náplň na koláč. Rozmixujte Šmakouna společně s kokosovou smetanou, vzniklý krém rozetřete na korpus. Povrch dortu poklaďte ovocem. Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečte na 200 °C necelých 30 minut.
Zdroj – www.smakoun.eu/Jitka Matěchová pro Vaření s Pažitkou, www.navlnechuti.cz
Oříšková roláda s kakao-oříškovým krémem a jahodami
Potřebujete:
na těsto:
5 vajec
40 g vanilkového cukru
90 g mletých vlašských ořechů
na krém:
150 g Kakaooříškového krému Šmakoun
250 g tvarohu
jahody
Postup:
Z bílků s cukrem vyšlehejte pevný sníh. Lžící vmíchejte žloutky a nakonec mleté ořechy. Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozetřete tenkou vrstvu těsta. Pečte zhruba 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ihned po upečení stáhněte papír a nechte chvíli zchladnout. Tvaroh vyšlehejte se Šmakoun krémem dohladka a přidejte kousky jahod. Rovnoměrně rozetřete na upečený plát a srolujte.
Zdroj – www.smakoun.eu/Alchymie vaření – Alchemy of cooking
Dopřáváte si ovocné dezerty i v zimě? Jaké ovoce používáte při pečení nejraději?
Michaela Michalíková
s...