Mrkev patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Je výborná pro zlepšení imunity, pomáhá při problémech s trávením, zlepšuje zrak a obsahuje množství potřebných vitamínů a minerálů. Zároveň ji můžete použít jako surovinu při pečení. Vyzkoušejte vláčné dezerty, kterými potěšíte i náročné strávníky.
Mrkvový dort
Potřebujete:
2 hrnky polohrubé mouky
3 hrnky strouhané mrkve
1 hrnek oleje
1 hrnek třtinového cukru
4 vejce
lžičku skořice a kypřicího prášku
půl hrnku mletých ořechů
3 lžičky sody
na krém:
250 g mascarpone
1 velký bílý jogurt
Postup:
V míse smíchejte polohrubou mouku, třtinový cukr, skořici a kypřicí prášek. Přidejte strouhanou mrkev, olej, vejce a mleté ořechy. Na závěr přidejte sodu a těsto pořádně zpracujte. Nalijte ho do dortové formy a pečte při 180 °C zhruba 40 minut. Mezitím si smíchejte mascarpone s bílým jogurtem, můžete přidat špetku cukru. Poté rozpulte upečený korpus a naplňte jej krémem. Dort potřete i zvenku a posypte mletými ořechy. Nechte ztuhnout v lednici.
Mrkvové muffiny
Potřebujete:
300 g polohrubé mouky
100 ml mléka
100 ml oleje
100 g strouhané mrkve
2 vejce
hrst ovesných vloček
lžičku jedlé sody
na krém:
tvaroh v kostce
moučkový cukr
Postup:
Smíchejte všechny uvedené suroviny. Směs nalijte do muffinové formy a pečte zhruba půl hodiny při 180 °C. Na krém smíchejte tvaroh s cukrem. Tvarohovým krémem muffiny ozdobte a můžete přidat také kousky čokolády, oříšky nebo čerstvé ovoce.
Mrkvová bábovka
Potřebujete:
300 g polohrubé mouky
300 g strouhané mrkve
200 ml mléka
4 lžíce oleje
1 vanilkový cukr a prášek do pečiva
2 vejce
Postup:
Všechny suroviny dejte do mísy, důkladně promíchejte a nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte zhruba hodinu při 190 °C. Vychladlou bábovku pocukrujte.
Zkoušeli jste už připravit nějaký dezert z mrkve?
Michaela Michalíková
s...