Překvapte své děti, ale také přátele nebo rodinu hravými dezerty. Vyzkoušejte rychlé a osvěžující dezerty s lentilkami. Tyto sladké a hříšně dobré recepty zvládne každý. Občas si můžete dopřát podobnou čokoládovou odměnu.
Lentilkový čokoládový mousse
Potřebujete:
200 g hořké čokolády
2 lžíce moučkového cukru
2 vejce
250 ml smetany ke šlehání
špetku soli
pomeranč
balení lentilek
Postup:
Hořkou čokoládu rozlamte na kousky a spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni za občasného míchání. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přimíchejte nastrouhanou kůru z pomeranče. Vychlazenou smetanu a moučkový cukr ušlehejte dotuha. Rozpuštěnou čokoládu smíchejte se žloutkovým krémem, poté jemně vmíchejte půl dávky sněhu z bílků a zbytek. Nakonec přimíchejte smetanu a promíchejte. Mousse rozdělte do menších misek a do třetiny nasypte lentilky. Dejte vychladit do lednice.
https://recepty.rohlik.cz/2101-lentilkovy-cokoladovy-mousse
Lehká tvarohová zmrzlina s lentilkami
Potřebujete:
200 g tučného tvarohu
200 g vyšlehané šlehačky
50 ml sladkého kondenzovaného mléka
1 vanilkový lusk
2 balení lentilek
Postup:
Tvaroh vyšlehejte se semínky vanilkového lusku, přilijte kondenzované mléko a zlehka do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Do mističek dejte směs a nechte pořádně ztuhnout. Zmrzlinu vytáhněte z mrazáku těsně před tvarováním, vyjměte lžící, vyválejte koule, dejte na tác a nechte dvě hodiny mrazit. Zmrzlé koule poté obalte v lentilkách.
https://recepty.rohlik.cz/2095-lehka-tvarohova-zmrzlina-s-lentilkami
Čokoládový fondán s lentilkovou zakysanou smetanou
Potřebujete:
200 g hořké čokolády
200 g másla
110 g hladké mouky
200 g krystalového cukru
1 zakysanou smetanu
1 balení lentilek
moučkový cukr
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a vymíchejte do hladké lesklé hmoty. V misce smíchejte cukr s moukou, kterou postupně přisypete do čokolády smíchané s vejci. Do šesti vymazaných a moukou vysypaných formiček nalijte těsto a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. V troubě pečte zhruba 8 minut. Okraje by měly být upečené, ale střed stále tekutý.
Hotové fondány po chvilce odležení vyklepněte na talíř a ještě horké podávejte se zakysanou smetanou, kterou jste smíchali s lentilkami. Nakonec můžete ozdobit snítkou máty a posypat moučkovým cukrem.
https://recepty.rohlik.cz/2097-cokoladovy-fondant-s-lentilkovou-zakysanou-smetanou
Napadlo vás někdy použít při pečení lentilky?
Michaela Michalíková
s...