Slyšeli jste už pojem raw food nebo raw strava? Někdy se používá také termín vitariánství. Jedná se o způsob stravování bez tepelné úpravy potravin. Příprava jídel probíhá převážně mixováním, klíčením nebo vysoušením při maximální teplotě 42 °C.
Výhodou této stravy je, že veškeré potraviny a suroviny si zachovají obsažené vitamíny, minerály a enzymy. Navíc se tělo skvěle vyčistí, zlepší se vám trávení a může se vám zkvalitnit i krev a funkce všech orgánů.
Vyzkoušejte tedy některý z těchto rychlých, ale velmi chutných receptů a zkuste syrovou stravu zařadit i do svého běžného jídelníčku, třeba jen jeden den v týdnu. Uvidíte, že vám bude lépe fyzicky i psychicky.
Tmavé palačinky s jahodovou marmeládou
Potřebujete:
Na palačinky:
2 banány
3 lžíce agávového sirupu
1 lžíci nepraženého kakaa
1 lžíci kokosového oleje
špetku himálajské soli
Na marmeládu:
2 hrnečky jahod
2 lžíce chia semínek
3 lžíce agávového sirupu
špetku vanilky
Postup:
Palačinky si připravíte tak, že veškeré ingredience rozmixujete a rozprostřete na pečicí papír. Necháte sušit v dehydrátoru minimálně 5 hodin. Poté naplníte ovocem, kešu krémem, ovocným pudingem nebo marmeládou. Marmeládu si vytvoříte tak, že všechny výše uvedené suroviny rozmixujete a necháte přes noc v lednici. Marmeládu si můžete připravit z jakéhokoliv ovoce. Můžete ovoce i namíchat a použít více druhů, například lesní směs – maliny, jahody a ostružiny.
Květákové rizoto
Potřebujete:
1 květák
lžičku římského kmínu
půl lžičky kari
půl lžičky soli
čtvrt lžičky kurkumy
lžíci olivového oleje
Postup:
Květák si umyjte a pokrájete na menší kousky. Poté jej vložte do mixéru nebo robotu a přidejte veškeré koření. Vše promixujte a poté můžete podávát. Můžete posypat naklíčenými semínky (čočkou, mungem nebo petrželkou a jinými). Místo květáku můžete použít i brokolici.
Mrkvové špagety se žampiónovou omáčkou
Potřebujete:
2 velké mrkve
8 čerstvých žampiónů
půl hrnečku natural kešu oříšků (namočených alespoň hodinu ve studené vodě)
bio sojovou omáčku
česnek
kayenský pepř nebo chilli
agáve sirup
olivový olej
sůl
Postup:
Promíchejte tři lžíce olivového oleje, špetku soli, koření, česnek, lžičku sojové omáčky a lžičku agáve sirupu. Do této marinády dejte očištěné žampióny nakrájené na plátky. Marinujte alespoň 2 hodiny v ledničce. Poté marinované žampiony vložte do mixéru nebo robotu a přidejte namočené oříšky a vše rozmixujte do krémové konzistence. Přidejte trošku vlažné vody, případně dle chuti dosolte a přidejte pepř nebo špetku chilli. Tuto omáčku si dejte stranou. Špagety z mrkve vytvoříte tak, že mrkev očistíte a nastrouháte na struhadle nahrubo. Nakonec promíchejte s omáčkou a můžete podávat. Dozdobte například čerstvými bylinkami.
Zkoušeli jste už doma syrovou stravu? Zajímají vás další raw recepty?
Michaela Michalíková
s...