Perníčky jsou jedním z nejoblíbenějších cukroví a na vánoční tabuli rozhodně nesmějí chybět. Je na vás, jaká zvolíte vykrajovátka nebo zda z perníčků vytvoříte perníkový věnec, perníkovou chaloupku nebo třeba perníčky pověsíte jako ozdoby na stromeček. Pojďte se ale podívat, jaké recepty můžete vyzkoušet.
Hned měkké perníčky
Potřebujete:
400 g hladké mouky
150 g cukru moučky
50 g másla
2 lžíce medu
2 vejce
lžičku perníkového koření a jedlé sody
Postup:
Smíchejte hladkou mouku s cukrem, přidejte změklé máslo, dvě lžíce medu, dvě vejce a lžičku jedlé sody a perníkového koření. Zpracujte v hladké těsto a zabalte do sáčku. Nechte odležet v lednici alespoň přes noc. Druhý den vyválejte těsto, vykrajujte vámi požadované tvary a pečte zhruba deset minut při 160 °C. Poté můžete dozdobit bílkovou polevou nebo čokoládou.
Zdravější perníčky
Potřebujete:
100 g žitné mouky
50 g špaldové mouky
70 g mletých ořechů
70 g medu
1 vejce
2 lžíce oleje
lžíci perníkového koření
Postup:
Mouky si prosejte do misky. Přidejte mleté ořechy, med, vejce, olej a také vrchovatou lžíci perníkového koření. Zpracujte hladké těsto, které by se nemělo lepit. Vyválejte plát a vykrajujte vámi požadované tvary. Toto těsto nemusí přes noc odpočívat v ledničce. Perníčky pečte zhruba šest minut na 180 °C. Po upečení potřete rumem a dozdobte ideálně vysoce procentní hořkou čokoládou.
Perníčky se sádlem
Potřebujete:
600 g hladké mouky
220 g moučkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce kakaa
10 lžic sádla
prášek do perníku
koření do perníku
4 vejce
Postup:
Hladkou mouku prosejte a smíchejte s cukrem, kakaem, práškem a kořením do perníku. Přidejte med, vejce a sádlo. Vypracujte hnědé těsto, které pořádně prohněťte, aby se sádlo dobře zpracovalo. Vyválejte plát a vykrajujte libovolné tvary perníčků. Pečte zhruba osm minut na 170 °C. Tyto perníčky jsou také hned měkké a chutnají naprosto skvěle.
Jaký recept používáte na perníčky vy?
Michaela Michalíková
s...