V létě patří jahody mezi nejoblíbenější ovoce. Říká se o nich, že obsahují dokonce víc vitamínu C než samotný citron a jiné citrusové plody. Jahody můžete servírovat k domácí limonádě, jíst je čerstvé nebo je použít k pečení. Inspirujte se těmi nejlepšími sladkými dezerty!
Jahodové tiramisu
Potřebujete:
1 balení dlouhých piškotů
1 kelímek mascarpone
250 g tvarohu
1 smetanu ke šlehání
2 lžíce koňaku nebo rumu
2 lžíce cukru
250 g jahod
Postup:
Smetanu ke šlehání vyšlehejte, přidejte tvaroh, mascarpone a cukr. Jahody dejte do mixéru a umíchejte s koňakem. Polovinou piškotů poklaďte dno nádoby, přidejte jahodovou směs a poté polovinu tvarohového krému. Rozložte další vrstvu piškotů, přidejte jahodovou směs a opět mascarpone. Můžete poprášit kakaem a dozdobit jahodami. Podávejte chlazené.
Jednoduchý jahodový koláč
Potřebujete:

Foto: pinterest.com
1 balení listového těsta
400 g jahod
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
2 lžíce cukru
50 g másla
sáček želatiny na dort
Postup:
Vyválejte listové těsto a upečte dozlatova plát těsta na 200 °C. Z mléka a pudinkových prášků uvařte hustý pudink. Zašlehejte cukr a máslo. Natřete na listové těsto a přidejte jahody. Zalijte dortovým želé a nechte ztuhnout v lednici.
Drobenkový dezert
Potřebujete:

Foto: pinterest.com
na těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
200 g podmáslí
120 ml oleje
kypřicí prášek
1 vejce
na jahodovou vrstvu:
200 g jahod
100 g moučkového cukru
na drobenku:
100 g másla
100 g hrubé mouky
100 g moučkového cukru
Postup:
Jahody smíchejte s cukrem a nechte bokem. Všechny suroviny na těsto si smíchejte a drobenku utvořte jednoduše prsty. Hladké těsto na koláč rozlijte do formy, přidejte pocukrované jahody a nakonec drobenku. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba půl hodiny.
Jaké dezerty z jahod připravujete vy?
Michaela Michalíková