V zimním období vás nic nezahřeje lépe než teplá, vydatná polévka. Doplňte tolik potřebné vitamíny a vyhněte se nachlazení nebo ztrátě energie. Ochutnat můžete tradiční bramboračku, jakou dělají naše babičky, extra zdravou zelňačku s klobásou nebo ideální polévku proti kocovině – česnečku s krutony.
Bramboračka
Potřebujete:
2 litry vody
hrst sušených nebo čerstvých hub
30 g másla
sůl a pepř
kmín
majoránku
menší petržel
celer
1 cibuli
hrst krup
lžíci hladké mouky
Postup:
Zhruba hodinu před začátkem vaření si sušené houby spolu s kroupami dejte louhovat. Pak si připravte a oloupejte všechnu zeleninu a brambory. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky, 3 brambory na větší kostky, cibulku nadrobno a zbývající polovinu brambory nastrouhejte najemno, aby se rozvařila a zahustila polévku.
Poté v hrnci na másle orestujte nejdříve mrkev, petržel a celer, vše pěkně dozlatova. Odložte stranou a na dalším másle do zlatavohněda orestujte cibulku. Pak zaprašte moukou, stále míchejte a po minutě přidejte 2 naběračky vody z louhování. Dobře rozmíchejte a přidejte trochu soli, pepře a dost drceného kmínu. Zamíchejte a vlijte zbytek vody včetně hub a krup. Vmíchejte také nastrouhanou bramboru. Nechte provařit asi 10 minut.
Mezitím na másle orestujte houby se solí a celým kmínem. Přidejte do polévky. Hned přisypte i kostky brambor a vařte zhruba 20 minut. Pak už začněte ochutnávat. Polévka bude pravděpodobně potřebovat hodně dosolit. Přidejte zeleninu a horkou vodu, aby se polévka stačila spojit a provařit. Ke konci ještě dodejte drcené stroužky česneku a sušenou majoránku.
Zelňačka s klobásou
Potřebujete:
50 g slaniny
lžíci sádla
1 pokrájenou cibuli
2 stroužky česneku
2 střední brambory
300 g kysaného zelí
1 pikantní klobásu
lžíci papriky, kmín, sůl
1 litr vývaru
pepř
Postup:
Klobásu nakrájejte na kolečka, slaninu na kostičky, cibuli nadrobno. Česnek nasekejte nožem. Zelí sceďte, nechte okapat a pokrájejte na kratší nudličky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Rozpalte větší hrnec a nasucho v něm opražte slaninu. Jakmile bude vypečená, přidejte lžíci sádla a osmahněte na něm cibuli a poté česnek. Přisypte kmín a červenou papriku.
Nechte koření mírně zpěnit a rozvonět. Do hrnce přidejte brambory a zhruba 5 minut je opékejte. Vložte do hrnce zelí s klobásou, zalijte vývarem, přidejte bobkový list a vařte za občasného míchání, dokud nebudou brambory a klobása měkké. Polévku dle chuti dosolte a opepřete.
Extra tip: Polévku podávejte s chlebem nebo bílým pečivem.
Česnečka s krutonky
Potřebujete:
litr vývaru
1 mrkev, celer a petržel
paličku česneku
3 brambory
sůl a pepř
majoránku, petržel
starší pečivo
olej na smažení
Postup:
Všechnu zeleninu oloupejte a nakrájejte na stejnoměrné kostičky. Rozpalte v hrnci olej a zeleninu na něm chvíli restujte, poprašte moukou, chvilku míchejte a potom zalijte vývarem. Osolte, opepřete, přidejte majoránku a petrželku, prolisovaný česnek a vařte doměkka. Pečivo na krutonky nakrájejte na kostičky, kůrku můžete okrájet a opečte dozlatova na suché pánvi nebo na trošce oleje.
Kterou z těchto polévek máte nejraději? A máte nějaké další tipy na polévky, které zahřejí?
Zdroj: rohlik.cz
Michaela Michalíková
s...