Muffiny patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejrychlejší dezerty. Není nic jednoduššího než zvolit oblíbené suroviny, kterými můžete těsto na muffiny vylepšit. Poté stačí už jen naplnit muffinové košíčky a dát péct. Inspirujte se originálními recepty na opravdové dobroty.
Hruškové muffiny
Potřebujete:
250 g hladké mouky
200 g másla
150 ml mléka
50 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
1 kypřicí prášek
50 g vlašských ořechů
2 větší hrušky
Postup:
Z vajec, másla a obou cukrů vyšlehejte nadýchanou pěnu. Přidejte mouku, kypřicí prášek a mléko. Nakonec přidejte hrušky pokrájené na malé kostičky. Těsto lijte do muffinových košíčků, posypte nasekanými vlašskými ořechy. Pečte 20 až 30 minut na 200 °C.
Nugátové muffiny
Potřebujete:
200 g hladké mouky
200 ml mléka
100 g másla
50 g krupice
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce cukru
2 vejce
80 g nugátové čokolády
Postup:
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky utřete s máslem a cukrem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte krupici a mléko. Poté přidejte žloutkovou směs a nakonec do těsta vetřete tuhý sníh. Nakonec přidejte nasekanou nugátovou čokoládu. Směs vlijte do formy a pečte na 200 °C zhruba 30 minut.
Brusinkové muffiny
Potřebujete:
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
200 g krystalového cukru
170 g brusinek
70 ml slunečnicového oleje
2 lžičky kypřicího prášku
2 vejce
100 g smetanového sýru
Postup:
Smíchejte obě mouky s krystalovým cukrem, přidejte kypřicí prášek. Vejce vymíchejte se slunečnicovým olejem. Smíchejte suchou a tekutou část a do směsi přidejte brusinky. Poté přidejte smetanový sýr. Směsí plňte košíčky a na 190 °C pečte zhruba 25 minut.
Vyzkoušíte tyto originální muffiny? Máte vlastní recept?
Michaela Michalíková
s...