Také často přemýšlíte, co večer vařit? Jste unavení, chodíte pozdě z práce, a přesto chcete jíst zdravě a chutně? Inspirujte se našimi jarními recepty! Vyzkoušejte tuňákový salát s vejci, rychlé thajské kari nebo jednoduché těstoviny aglio e olio.
Tuňákový salát s vejcem
Potřebujete:
1 plechovku tuňáka v oleji
120 g salátových listů
2 rajčata
2 pokrájené jarní cibulky
na zálivku:
špetku soli
2 lžíce olivového oleje
pár kapek citrónové šťávy
lžičku plnotučné hořčice
majonézu
Postup:
Nejdříve dejte vařit vejce natvrdo (zhruba 10 minut). Po uvaření je zchlaďte studenou vodou a oloupejte. Mezitím si ve větší míse připravte zálivku z olivového oleje, hořčice, pár kapek citrónové šťávy a soli. Natrhané salátové listy vložte do mísy a důkladně je obalte v zálivce. Salát rozdělte do talířů, navrstvěte na něj osolená a pokrájená rajčata, posypte kolečky jarní cibulky. Vršek poklaďte okapaným tuňákem a čtvrtky vajíček. Přidat můžete ještě lžíci majonézy.
Thajské červené kari s kuřecím masem
Potřebujete:
2 lžíce sezamového nebo kokosového oleje
červenou kari pastu
hrst hráškových lusků
300 g kuřecích stehenních řízků
500 ml kokosového mléka
2 jarní cibulky
3 centimetrový kus strouhaného čerstvého zázvoru
chilli papričku
2 lžíce rybí omáčky
bazalku, koriandr
šťávu z 1/2 limetky
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na menší nudličky a vetřete do něj nastrouhaný čerstvý zázvor. V pánvi si opečte lžíci kari pasty, dokud se nerozvine vůně. Přidejte kokosový olej, rozehřejte a přisypte najemno nakrájenou jarní cibulku a do změknutí chvilku opékejte. Přidejte kuřecí maso a restujte, dokud se nezatáhne. Zalijte kokosovým mlékem, promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte rybí omáčku a trochu zredukujte, aby kari zhoustlo. Po 15 minutách, když je maso provařené, přidejte šťávu z poloviny limetky, překrojené hráškové lusky, nakrájenou chilli papričku a ještě pár minut povařte. Na úplný závěr přidejte natrhané lístky bazalky a koriandru.
Těstoviny aglio e olio
Potřebujete:
300 g těstovin
1 chilli papričku
hrst nasekané petrželky
strouhaný parmazán
3 lžíce olivového oleje
Postup:
Do osolené vroucí vody dejte těstoviny a uvařte je na skus. Nebojte se vodu osolit více, těstovinám to neublíží. Stroužky česneku pokrájejte na tenké plátky a papričku nadrobno. Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte česnek a chilli papričku. Ještě horký ochucený olej přidejte do okapaných těstovin a promíchejte. Podávejte posypané hrstkou nasekané petrželky a strouhaným parmazánem.
Zdroj – www.rohlik.cz
Jaké večeře připravujete vy, když chcete mít uvařeno rychle a chutně?
Michaela Michalíková
s...