Chcete vyzkoušet něco nového? Připravte si doma vlastní pizzu se surovinami, které máte rádi. Nemusíte se bát, není to nic těžkého. Těsto si můžete vymíchat sami, ale také vám skvěle poslouží kuchyňský robot. Poté už zbývá jen vytvořit chutné rajčatové sugo a vrstvit oblíbené suroviny.
Špaldová pizza
Potřebujete:
na těsto:
290 g hladké špaldové mouky
180 ml vlažné vody
půl lžičky sušeného droždí
půl lžičky soli
na náplň:
rajčatové sugo (rajčatový protlak, česnek, koření na pizzu)
nastrouhaný sýr nebo tofu
olivy, sušená rajčata, čerstvý špenát, lilek
oregano a bazalku
Postup:
Droždí rozmíchejte ve vodě a nechte zhruba patnáct minut odstát na teplém místě. Poté směs postupně přimíchávejte do mouky a vypracujte hladké těsto. Chvíli jej nechte odpočinout a poté z něj vyválejte zhruba půl centimetru silnou kulatou placku. Pomažte rajčatovým sugem, posypejte strouhaným tofu nebo sýrem. Přidejte plátky lilku, olivy, sušená rajčata, listy špenátu a oregano nebo bazalku. Pečte na 200 °C zhruba 15 minut.
https://recepty.rohlik.cz/1681-spaldova-pizza
Pizza s tuňákem a cibulí
Potřebujte::
na těsto
2 hrnky chlebové pšeničné mouky
2 hrnky vody
kostku droždí
lžíci oleje, medu a oregana
sušenou bazalku, česnek asůl
na náplň:
passatu na potření
konzervu tuňáka
cibuli na kolečka
strouhanou mozzarellu
olivy
Postup:
Droždí, med a teplou vodu promíchejte v misce a nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, oregano, petržel, bazalku, česnek a olivový olej. Naběhlý kvásek přidejte k mouce. Promíchejte ručně, těsto by mělo být pružné a nemělo by se lepit na strany mísy. Vložte jej do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu. Troubu předehřejte na 250 °C. Vyválejte z těsta placku a natřete domácí omáčkou nebo hotovou passatou. Na omáčku nasypte nastrouhaný sýr a na něj rozprostřete tuňáka, olivy a kolečka cibule. Pečte zhruba dvacet minut.
https://recepty.rohlik.cz/1671-pizza-stunakem-a-cibuli
Pizza po americku
Potřebujete:
na těsto:
4 hrnky hladké mouky
300 ml vlažné vody
půl kostky droždí
2 lžíce olivového oleje a sůl
na omáčku:
400 g rajčat z konzervy
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
půl lžičky cukru, bazalky, soli a špetku pepře
na náplň:
400 g strouhané mozzarelly
paprikáš a slaninu na kostičky
Postup:
Připravte si těsto. V půl hrnku teplé vody rozmíchejte droždí. Nechte odstát. Smíchejte mouku a sůl, přilijte rozpuštěné droždí, míchejte, přilijte olivový olej a uhněťte těsto. To vložte do olejem lehce vymazané mísy, jednou otočte, aby se olejem těsto pokrylo, a zakryjte potravinovou fólií. Nechte kynout klidně i dvě hodiny. Připravte si rajčatový základ. Na másle osmahněte pokrájenou cibuli, oregano a sůl. Jakmile zesklovatí, přidejte utřený česnek, chvilku smažte. Přidejte rajčata, cukr a přiveďte směs k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte patnáct minut. Nakonec vmíchejte bazalku, pepř a olivový olej. Troubu předehřejte na 250 °C. Těsto vytvarujte na dno formy a do stran, lehce pomažte olivovým olejem. Zalijte omáčkou, zasypte strouhanou mozzarellou a navrstvěte kolečka salámu a kostičky slaniny. Pečte zhruba 30 minut.
https://recepty.rohlik.cz/1677-pizza-po-americku
Jak pečete domácí pizzu vy? Kterou pizzu máte nejraději?
Michaela Michalíková
s...