Hubnout jídlem? Ano, jde to! Vyzkoušejte recepty, které vás nasytí a navíc vám zachutnají. Zařaďte do svého jídelníčku zeleninu, sýry a také luštěniny. Nebojte se ani quinoi nebo celozrnných těstovin. V tomto období jsou také skvělé sezónní potraviny, připravte si tedy doma i cuketu nebo dýni.
Křupavá pizza
Potřebujete
na korpus
100 g quinoi
40 ml vody
lžička prášku do pečiva
lžíce olivového oleje
sůl a pepř
na náplň
1 rajský protlak
50 g šunky
50 g strouhaného sýra
1 balení Šmakouna
vypeckované olivy
2 rajčata
1 paprika
kukuřice
Postup
Quinou si namočte přes noc do vody. Předehřejte si troubu na 180° C. Quinou slijte, propláchněte, rozmixujte se solí, práškem do pečiva a vodou. Do těsta můžete přidat také lněné semínko. Těsto by mělo mít hladkou a řídkou konzistenci. Pečící papír potřete olejem, vylijte na něj těsto a pečte 20 minut. Poté přidejte náplň a ozdobte pizzu podle vašich představ. Zapečte ještě zhruba 10 až 15 minut a podávejte.
Zdroj – www.smakoun.cz/Kateřina Tichá – Tichovy dobroty
Bramboráky s dýní a cuketou
Potřebujete
400 g brambor
100 g cukety
300 g máslové dýně
50 g Šmakouna s provensálským kořením
3 stroužky česneku
žitná mouka
majoránka, bazalka, paprika, sůl
Postup
Očištěné brambory, dýni a cuketu najemno nastrouhejte, přidejte jedno celé vejce, najemno nastrouhaného Šmakouna s provensálským kořením, majoránku, prolisovaný česnek, najemno posekanou bazalku, lahůdkovou papriku a sůl. Celou směs zeleniny a koření zamíchejte a zahustěte žitnou moukou. Na pánvi si nanášejte připravené těsto a rovnoměrně z obou stran opečte (nejlépe na pečícím papíře). Takto připravené bramboráky jezte ideálně s kysaným zelím
Zdroj – www.smakoun.cz/Jitka Matěchová – Na vlně chuti
Plněná cuketa
Potřebujete
150 g celozrnných těstovin (ideálně špaget)
1 cuketa
na omáčku (na těstoviny)
4 lžíce rajčatového protlaku
olivový olej
stroužek česneku
na náplň cukety
1 Šmakoun s provensálskou příchutí
střední cibule
150 g mražené zeleniny
2 dcl bílého vína
150 ml vývaru
čerstvé oregano a bazalka
Postup
Uvařte špagety se lžičkou oleje a troškou soli. Slijte, prolijte studenou vodou a vmíchejte ještě trošku oleje. Vydlabejte cuketu a předehřejte si troubu na 180° C. V pánvi si nechte na rozpáleném oleji zesklovatět cibulku. Přidejte česnek, pokrájeného šmakouna, cuketu na kostičky a opékejte. Vmíchejte mraženou zeleninu, podlijte vínem a nechte vyvařit. Vydlabanou cuketu naplňte směsí a dejte do trouby zhruba na 20 minut zapéct. Omáčku si připravte smícháním rajčatového protlaku, lžičky olivového oleje a prolisovaného česneku. Těstoviny promíchejte s omáčkou, prohřejte a podávejte s plněnou cuketou.
Zdroj – www.smakoun.cz/Kateřina Tichá – Tichovy dobroty
Jak se vám líbí tyto zdravé a chutné recepty?
Michaela Michalíková
s...