Pokud vás trápí časté nachlazení, nepříjemná rýma nebo opakující se nemoci dýchacích cest, zařaďte do svého jídelníčku zelí, fazole a také česnek. Tyto potraviny posílí vaše zdraví a imunitu. Navíc vás pokrmy z nich příjemně zahřejí. Vyzkoušejte zelné placky, fazole s klobásou a chilli nebo zelňačku se Šmakounem.
Zelné placky
Potřebujete:
100 g přírodního Šmakouna
100 g kysaného zelí
400 g brambor
5 stroužků česneku
4 lžíce špaldové mouky
1 vejce
sůl, majoránku a pepř
Postup:
Brambory nastrouhejte najemno, přidejte pokrájené zelí, nastrouhaného Šmakouna, prolisovaný česnek, koření, sůl a vejce. Zahustěte špaldovou moukou a zamíchejte. Pečte na přepuštěném másle a podávejte například se zakysanou smetanou.
Zdroj – www.smakoun.eu/Jitka Matěchová, www.navlnechuti.cz
Červené fazole s klobásou a chilli
Potřebujete:
3 klobásy Šmakoun
1 cibuli
2 konzervy červených fazolí
1 konzervu krájených rajčat
4 stroužky česneku
bazalku, oregano, pepř, chilli, čerstvý koriandr a sůl
Postup:
Na oleji osmahněte cibuli, přidejte nakrájenou klobásu, česnek a chilli, orestujte, přidejte slité fazole a konzervu rajčat. Ochuťte, promíchejte a nechte odvařit přebytečnou tekutinu. Podávejte s čerstvým pečivem nebo klidně jen tak.
Zdroj – www.smakoun.eu/Anna Planickova
Zelňačka s uzeným Šmakounem
Potřebujete :
2 hrnky kysaného zelí
4 brambory
1 velkou cibuli
1 balení uzeného Šmakouna
1 smetanu
bobkový list, nové koření a celerovou nať
sladkou papriku, kmín, petržel, pepř a sůl
Postup:
Na oleji orestujte dozlatova nakrájenou cibuli, přidejte kmín, jeden bobkový list, tři kuličky nového koření a lžičku sladké papriky. Zalijte vodou, přidejte opláchnuté kysané zelí a na kostky nakrájené brambory. Vařte zhruba patnáct minut. Přidejte smetanu, osolte, opepřete. Uzeného Šmakouna nakrájejte na kostičky, na pánvičce rozehřejte olej, orestujte a podávejte v polévce.
Zdroj – www.smakoun.eu
Jaké recepty pro posílení imunity a také pro zahřátí máte nejraději vy?
Michaela Michalíková
s...