Už jste slyšeli o této malé, ale velmi chutné dýni? Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek, mezi nimi například vápník, hořčík, betakaroten a vitamíny A, B i C. Jako součást jídelníčku je vhodná i při dietě a má detoxikační účinky. Dýně Hokaido je opravdu chutnou přílohou, dezertem, ale i hlavním chodem. Mimo jiné má také léčivé účinky. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, zklidňuje žaludeční obtíže a pomáhá i při poruchách ledvin a problémech se srdcem. Inspirujte se tedy recepty, kterými ohromíte a dozajista nadchnete své blízké.
Hokaido polévka
Potřebujete:
500 g dýně Hokaido (asi jedna dýně)
750 ml vody
1 cibuli
2 – 3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
smetanu ke šlehání (31%)
sůl, pepř
muškátový oříšek
Postup:
Nejdříve si oloupejte dýni (pokud je hezká a čerstvá, nemusíte ji ani loupat, stačí omýt), poté ji rozkrojte napůl a buď strouhejte na struhadle, nebo nahrubo nastrouhejte v mixéru. Mezitím si nechte na olivovém oleji zesklovatět cibuli. Přidejte nahrubo nastrouhanou dýni a restujte. Po chvíli podlijte horkou vodou, mírně osolte a duste doměkka zhruba 15 minut. Nakonec rozmixujte ručním mixérem nebo propasírujte. Pro zjemnění přidejte smetanu ke šlehání a můžete dle chuti dokořenit pepřem, česnekem a špetkou muškátového oříšku. Můžete podávat s opečeným nebo čerstvým pečivem.
Dýňové ragú
Potřebujete:
1 dýni Hokaido
1 cibuli
olej
sůl, pepř
mletou papriku
chilli koření
4 lžíce rajčatového protlaku
(dle chuti můžete přidat i maso nebo další zeleninu – cuketu, lilek)
Postup:
Na oleji zpěníte cibuli a přidáte dýni, nakrájenou na kostičky. Osmažíte, okořeníte a dusíte až doměkka. Před koncem vaření přidáte protlak a můžete přidat i čerstvě nasekané bylinky ze zahrádky (majoránka, šalvěj, tymián). Podávejte s chlebem, těstovinami nebo i kuskusem či bulgurem.
Dýňový koláč
Potřebujete:
500 g dýňového pyré
2 banány
2 vejce
špetku muškátového oříšku
hřebíček
jablkové pyré (z 1 jablka)
půl hrnku mléka
Postup:
Nejdříve si vyrobíte dýňové a jablkové pyré. Dýni a jablko nakrájejte na kousky a uvařte doměkka. Pak rozmixujte. Poté do mixéru přidejte všechny další ingredience a opatrně mixujte. Rozmixovanou směs vlijte do vymazané formy a pečte zhruba 30 minut. Koláč nechte zchladnout a poté můžete vršek potřít marmeládou, povidly nebo polít horkým ovocem.
Máte rádi recepty z dýně? Co všechno z ní vaříte?
Michaela Michalíková
s...