Veganství je směr, kterým se v poslední době ubírá stále více lidí. Někteří proto, že je to momentální trend, někteří proto, že by rádi šetřili přírodu a chránili zvířata. Vegani konzumují stravu, která je pouze rostlinného původu. Nejí tedy žádné maso, vejce, mléko, ani mléčné výrobky. Odmítavý postoj mají také k medu a kvasnicím. Jejich jídelníčky se tak poměrně dost liší od těch klasických, ve kterých není nic zakázáno. Pokud se i vám vlna veganství líbí, přinášíme vám tři tipy na 100% veganské dobroty ke svačině!
Datlové tyčinky
Ingredience:
2 šálky datlí
1 šálek strouhaného kokosu
2 PL kakaa
1 šálek arašídů
½ hrníčku sezamových/lněných/slunečnicových semínek (podle toho, co máte rádi)
Postup:
Do výkonného mixéru si vložte všechny suroviny kromě datlí. Tuto směs si rozmixujte a po částech přidávejte datle. Až bude těsto mazlavé, vyjměte jej z mixéru a tvarujte na obdélníkové tyčinky, které si zvlášť zabalte do celofánu nebo potravinářské fólie. Jedna tyčinka vás vyjde na cca 5 korun, což je velký rozdíl oproti podobným tyčinkám ze zdravé výživy, které stojí okolo 30 korun. Tyčinky si můžete brát do práce, školy nebo na cesty.
Kokosky máčené v čokoládě
Ingredience:
150 g strouhaného kokosu
1 zralý banán
100 g kešu ořechů (namočené alespoň 4 hodiny ve vodě)
2 PL kokosového oleje
2 PL agáve sirupu
Na polevu:
3 PL agáve sirupu
3 PL kokosového oleje
3 PL nepraženého mletého kakaa
Postup:
Veškeré ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. Z hmoty pak už jen tvarujte pomocí vykrajovátek různé tvary. Čokoládovou polevu získáte smícháním všech ingrediencí. Polevu pak naneste na kokosky a můžete mlsat!
Granola
Ingredience:
2 hrnky pohanky a 1 hrnek lněných semínek (obě jednu hodinu namočené ve vodě a okapané)
2 hrnky datlí
3 hrnky směsi semínek a oříšků (sezamová, len, slunečnice, zlatý len, arašídy a podobně dle chuti)
½ hrnku karobu
Postup:
Všechny suroviny smíchejte dohromady. Díky namočenému lnu a pohance bude směs mazlavá. Hotovou směs si narovnejte na pláty sušičky (můžete si vyrobit podložky z pečícího papíru, aby vám tekutá směs neprokapávala), pláty si potřete kokosovým olejem a granolu usušte. Až bude granola suchá, nalámejte ji na menší kousky a skladujte v suchu.
Líbí se vám styl veganství a rádi byste jej vyzkoušeli, nebo budete věrni klasické rostlino-živočišné stravě?
Tereza Obořilová
s...