Italská kuchyně, to je ráj pro chuťové buňky. Potkáme se v ní s čerstvými bylinkami, těstovinami, rýží, lahodným masem i výbornými dezerty. Především je ale plná zeleniny a skvělých vůní. Tak si ji pojďte naplno užít.
Italské rizoto s hráškem
Potřebujete:
- 300 g zeleného hrášku
- 40 g másla
- 1 svazek jarní cibulky
- 400 g rýže
- 100 g parmazánu
- sůl
- zeleninový vývar
Postup:
Na másle necháme zpěnit cibulku, k ní přisypeme rýži a dvě minuty opékáme. Rýži poté zalijeme vývarem, aby ho do sebe mohla nasát. Přisypeme hrášek, promícháme a necháme pod pokličkou asi 15 minut vařit. Rýže nesmí zůstat suchá, proto vývar průběžně přilévejte. Jakmile je rýže hotová, nasypte do ní nastrouhaný parmezán a přidejte zbytek másla. Je-li potřeba, osolte.
Tip: Pokud nemáte na vaření moc času, na trhu je k dostání polotovar z kvalitních italských surovin, který vám přípravu urychlí. Můžete si tedy vychutnat italské rizoto v různých příchutích skoro bez práce.
Špagety s bazalkovým pestem a parmazánem
Potřebujete:
- špagety
- bazalkové pesto (3 lžíce)
- ančovičky – 3 filátka
- olivový olej
- pepř
- sůl
- parmazán nastrouhaný
- čerstvou bazalku
Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě. Nakrájíme ančovičky, hodíme je na pánev, kde je smícháme se špagetami a bazalkovým pestem. Přidáme naběračku vody, kde se těstoviny vařily. Podáváme posypané parmazánem a bazalkou.
Špagety s boloňskou omáčkou
Potřebujete:
- olivový olej, lžíci másla
- cibuli
- čtvrt celeru a 2 mrkve
- česnek
- 350 g mletého hovězího
- hrnek mléka
- konzervovaná rajčata
- 250 ml bílého vína
- špagety
- pepř, sůl a muškátový oříšek
Postup:
Cibulku necháme zesklovatět na másle a olivovém oleji. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a česnek a chvíli osmažíme. Poté do zeleninové směsi přimícháme maso a za stálého míchání vaříme. Zalijeme mlékem a necháme ho úplně vyvařit. Přidáme rajčata, víno a necháme dusit 2 hodiny na mírném plameni. Nakonec přistrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Podáváme se špagetami a posypané parmazánem.
Tip: Pokud nechcete čekat nebo máte méně času na přípravu, vyzkoušejte boloňskou omáčku ve sklenici, která vás překvapí svou skvělou chutí.
A jaké italské jídlo máte rádi vy?
s...