Věděli jste, že i jídlem se dá hubnout? Stačí zvolit správné suroviny, správné množství a dodržovat zdravý a pestrý jídelníček. Pokud se neustále trápíte a nevíte, co si připravit na večeři, inspirujte se zdravými recepty. Vyzkoušejte nádivku se Šmakounem, zdravé špagety nebo zapečené žampiony.
Nádivka se Šmakounem
Potřebujete:
300 g Šmakouna s hlívou ústřičnou
4 celé rohlíky
4 vejce
1 velkou cibuli
4 stroužky česneku
hrnek vývaru
čerstvé bylinky (petržel, pažitku, medvědí česnek a jiné)
muškátový oříšek, pepř a sůl
Postup:
Do mísy dejte nakrájené rohlíky, bylinky, hlívového Šmakouna a osmahnutou cibuli s česnekem a přidejte sůl a pepř podle chuti. Přidejte žloutky a vývar. Promíchejte a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Dejte do formy a pečte zhruba 40 minut na 170 °C. Podávejte se zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami.
Zdroj – www.smakoun.eu/Anna Planickova
Špagety, jak je neznáte
Potřebujete:
půl krabičky Šmakouna s hlívou
kousek pórku
1 střední mrkev
1 menší cuketu
3 stroužky česneku
1 trs čerstvé hlívy
kmín, olivový olej a bylinkovou sůl
Postup:
Na olivovém oleji zpěňte pórek a orestujte na kousky pokrájenou hlívu s nahrubo nasekanými stroužky česneku a špetkou kmínu. Po chvíli přidejte kostky Šmakouna, dochuťte bylinkovou solí a vše společně opečte. Mrkev a cuketu škrabkou nastrouhejte na nudličky a zprudka orestujte. Na talíři ozdobte parmazánem a bazalkou.
Zdroj – www.smakoun.eu/Milča Jandusová
Zapečené žampiony
Potřebujete:
10 žampionů
100 g Šmakouna s hlívou ústřičnou
80 g cottage
4 lžíce kukuřice
2 plátky eidamu
lžíci olivového oleje, tymián a sůl
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Žampiony omyjte, zbavte nožek a oloupejte. Nožky nadrobno nasekejte, přidejte najemno nastrouhaného Šmakouna, cottage a kukuřci. Směs dochuťte solí. Zapékací mísu vymažte olivovým olejem a rovnoměrně do ní rozložte žampiony. Směsí plňte žampiony, posypte sýrem a tymiánem. Pečte zhruba 20 minut a podávejte s čerstvým pečivem.
Který z těchto pokrmů vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...