Grilování patří mezi nejoblíbenější letní činnosti. Ať už se chystáte grilovat s přáteli nebo s rodinou, kromě masa a zeleniny si můžete připravit také středomořskou kuchyni. Vyzkoušet můžete ryby, ale nejvíce si pochutnáte na mořských plodech.
Grilované krevety s omáčkou z manga a koriandru
Potřebujete:
13 středních krevet
2 lžíce olivového oleje
na omáčku:
1 mango
hrst koriandru
lžíci olivového oleje
šťávu z půlky limetky
půl chilli papričky
Postup:
Krevety omyjte a očistěte. Zahřejte gril a potřete jej olivovým olejem. Krevety položte na mřížku a snižte plamen. Zatímco se krevety grilují, rozkrojte mango, odstraňte pecku a slupku dejte do mixéru společně s čerstvým koriandrem, limetkovou šťávou, chilli papričkou a olivovým olejem. Pořádně rozmixujte a dejte na stranu. Po 3 minutách krevety otočte a nechte péct stejně dlouhou dobu. Jakmile jsou hotové, dochuťte solí a pepřem. Přidejte omáčku z manga a koriandru.
https://recepty.rohlik.cz/1499-grilovane-krevety-s-omackou-z-manga-a-koriandru
Kalamáry na grilu
Potřebujete:

Foto: rohlik.cz
200 g kalamářů
česnek a petrželku
olivový olej
citron na zakápnutí
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Očištěné kalamáry omyjte studenou vodou a kuchyňskou papírovou utěrkou osušte. Osolte je, opepřete a zakápněte olejem. Kalamáry grilujte na středně rozpáleném grilu z každé strany dozlatova. Odložte je do misky a nechte asi 3 minuty odležet. Poté slijte šťávu a povrch kalamárů znovu potřete olejem. Posypte sekanou petrželkou a česnekem. Dejte ještě prohřát na gril.
https://recepty.rohlik.cz/2255-kalamary-na-grilu
Pikantní tygří krevety
Potřebujete:

Foto: rohlik.cz
tygří krevety
jarní cibulku
2 stroužky česneku
limetku na zakápnutí
rozmarýn, sůl
Postup:
Krevety ponořte pod teplou vodu a nechte povolit, očistěte je a připravte na gril nebo smažení.
V pánvi nebo na grilu si rozpalte olej a osmahněte na něm kolečka chilli papričky, jarní cibulky. Přidejte na plátky pokrájený česnek, snítky rozmarýnu, nechte rozvonět. Potom vložte do pánve oloupané krevety a smažte, dokud nezrůžoví. Osolte a opepřete podle chuti.
Máte rádi středomořskou kuchyni a mořské plody?
Michaela Michalíková