Těstoviny jsou jedním z nejoblíbenějších jídel. Jsou oblíbené v restauracích, na dovolené, ale i doma. Je to jednak kvůli jejich rychlé přípravě, ale také díky skvělé chuti. Podívejte se s námi na recepty, které jsou nejen rychlé a jednoduché, ale také mimořádně chutné. Inspirovali jsme se středomořskou kuchyní.
Těstoviny můžete použít jakékoliv a vybrat samozřejmě dle své chuti nebo toho, co máte právě doma. Nejlepší a nejchutnější pro tyto recepty jsou však penne nebo špagety, ale také makarony.
Penne s chřestem a créme fraiche
Potřebujete:
60 g zeleného chřestu
80 g těstovin (mohou být i celozrnné)
lžíci olivového oleje
1 ks šalotky
lžižku créme fraiche
lžičku citronové kůry
4 lístky šalvěje
špetku soli
špetku pepře
Postup:
Dejte vařit hrnec vody. Krátce zblanšírujte chřest – do vroucí vody vložte chřest, nechte jen krátce vařit, maximálně však 1 minutu. Poté chřest sceďte a vložte do ledové vody. Po vyjmutí z vody ho nechte okapat a šikmým řezem stonky překrojte na části dlouhé asi 5 centimetrů. Těstoviny uvařte v osolené vodě. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Najemno nasekanou šalotku nechte na oleji zesklovatět a poté přidejte chřest, scezené těstoviny, nastrouhanou citronovou kůru a najemno nasekanou šalvěj. Poté lehce osolte, opepřete a promíchejte s créme fraiche. Můžete podávat!
Penne s rajčaty a tuňákem
Potřebujete:
400 g penne těstovin
1 cibuli
1 stroužek česneku
plechovku loupaných rajčat
sůl, pepř
oregano, bazalku
konzervu tuňáka
Postup:
Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě – al dente, tedy na skus. Těstoviny sceďte a zalijte trochou olivového oleje. Mezitím si na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou cibuli, míchejte, přidejte prolisovaný stroužek česneku a smažte, až se rozvoní. Přilijte plechovku loupaných rajčat, tuňáka a prohřejte. Osolte, opepřete, dochuťte sušeným oreganem. Omáčku ještě chvíli povařte, pak stáhněte z plotýnky a zasypte čerstvě nasekanou bazalkou. Nakonec těstoviny přidejte do hotové omáčky a promíchejte vařečkou, aby se chutě spojily, a hned podávejte.
Tip: Cibuli můžete podlít bílým suchým vínem, dodá omáčce výraznější chuť. Těstoviny můžete při servírování zasypat strouhaným sýrem (ideální je parmazán nebo pecorino).
Špagety s lososem a špenátem
Potřebujete:
1 balení špaget
filet lososa
200 g špenátu
2 stroužky česneku
půl kelímku smetany na vaření
sůl, pepř
Postup:
Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Filet lososa pokrájejte na menší kousky. V pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm česnek. Lososa vložte do pánve a chvíli ho opékejte do růžova. Přidejte listy špenátu, chvíli prohřejte. Zalijte smetanou, osolte, opepřete a ještě minutku povařte. Na talíři můžete ozdobit strouhaným parmazánem. Podávejte ideálně se skleničkou dobrého bílého vína.
Zdroj: recepty.rohlik.cz
Který recept na těstoviny vyzkoušíte nejdřív? A s čím máte těstoviny nejraději Vy?
Michaela Michalíková
s...