Ač by se vám mohlo zdát, že je avokádo zelenina, není tomu tak. I když není sladké, řadí se mezi ovoce. Avokádo se poslední dobou stalo hitem – a má na to plné právo! Jeho nutriční hodnoty jsou, pokud to tedy nepřeženete s množstvím, perfektní. Líbit se vám bude i jeho využitelnost. Pojďme si jej představit trochu blíž.
Obecně o avokádu
Avokádo neboli plod hruškovce přelahodného je 7-20 cm dlouhé ovoce, které má tmavě zelenou až černou slupku. Zda je avokádo zralé, poznáte tak, že je na omak lehce měkké, pružné a neklade odpor. Budete-li chtít avokádo porcovat, rozřízněte jej a tvrdou pecku objeďte nožem kolem dokola. Na vyjmutí pecky existuje jednoduchý trik – lehce do ní sekněte nožem, trochu pootočte a vyjměte ji. Stejně snadno lze dostat dužinu ze slupky – vezměte si lžíci, zajeďte s ní mezi slupku a dužinu a vyklopte.
Nutriční hodnoty avokáda
Avokádo je velmi bohaté na minerály draslík, magnesium, fosfor, železo, vitamin C, E, K, H, B3 a B5, měď, antioxidanty, obsahuje také kyselinu plamitovou, linolovou a olejovou, což jsou sice tuky, ale zdravé, jelikož pomáhají odbourávat cholesterol. Avokádo má vysoký obsah vlákniny, asi 30 %, proto vás dobře zasytí na delší dobu. Pozor si ale dávejte na látku persin. Tato látka lidem nijak neškodí, nedávejte však ani kousek avokáda svým mazlíčkům, zejména papouškům, psům nebo kočkám. Pro ně je persin jedovatý, a tedy i celé avokádo.
Pomocník při hubnutí
Ačkoliv má avokádo vysokou energetickou hodnotu a z 15 % je tvořeno tukem, je velmi vhodné jej zařadit do svého jídelníčku při redukční dietě. Obsažené tuky jsou totiž rostlinného původu, takže se skvěle hodí jako náhražka másla nebo dresinku. Avokádo je doporučováno odborníky I dietology, jelikož jeho tuk se neukládá jako tuk tělesný. Ke krásnější postavě vám pomůže I vláknina, která zapříčiní, že se potraviny pomaleji vstřebávají, a tělo si tak neukládá tuk na horší časy. Konzumace avokáda navíc snižuje hladinu cukru v krvi, což je při hubnutí velmi přínosné.
Využití avokáda v kuchyni
Avokádo nejlépe chutná syrové. Kousky avokáda si můžete poklást bagetu, můžete ale také připravit známé guacamole nebo jinou pomazánku, přidat jej do salátu, vytvořit dip, přidat do brownies, pudinku nebo vytvořit lahodnou a zdravou avokádovo-oříškovou nutellu, na kterou vám níže uvádíme recept:
Avokádová nutella
Ingredience:
1 zralé avokádo, 20 g holandského kakaa, 2 lžíce medu, 100 g lískových oříšků
Postup:
Ořechy nejdříve opečte v troubě, dokud jim nepopraská slupka. Přesypte je na utěrku a v ní o sebe oříšky třete, aby se zbavily všech slupek, které by mohly v pomazánce způsobit hořkou chuť. Oříšky bez slupek dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne velmi jemná a tekutá pasta. Poté přidejte zbylé ingredience a rozmixujte. Podávejte na zdravém chlebu nebo bagetce, jako krém na dezertu nebo ji mlsejte jen tak.
Vyzkoušeli jste už někdy avokádo? Jaké jsou vaše oblíbené recepty?
Tereza Obořilová
s...