Trávíte vařením a pečením spoustu času a občas se vám nepovede vyklopit bábovka, maso je tuhé nebo vám nenakyne těsto? Podívejte se na babské rady, které vám nejen s tímto pomohou – a v kuchyni už vás nic nepřekvapí!
- Pokud máte problémy s kynutím těsta, dejte si pozor, abyste těsto vždy míchala jen jedním směrem. Když budete směr míchání často měnit, těsto bude hůř a déle kynout.
- Aby byly vaše palačinky jemné a nadýchané, přidejte do mléka jemně perlivou nebo perlivou minerálku. Palačinky také budou jemné, když do nich přidáte trošku slunečnicového oleje.
- Při pečení se může stát, že koláč zhnědne po povrchu, ale uvnitř ještě není dopečený. Položte na něj pečicí papír, který můžete i mírně navlhčit vodou, povrch koláče se vám tak nespálí a vnitřek se krásně dopeče.
- Pokud pečete dort a máte strach, že by se vám dort připálil, postavte formu s těstem na plech, který bude posypaný solí. Dort se pak nespálí a upeče přesně tak, jak má.
- Mezi oblíbená těsta patří to piškotové. Aby bylo těsto jemné a nadýchané, musíte bílky i žloutky dobře vyšlehat a tuhý sníh poté ke žloutkům přidávat velmi pomalu a postupně.
- Abyste snadno vyklopila bábovku, vymažte formu tukem a na chvíli ji dejte do ledničky. Až pak vymazanou formu vysypte moukou nebo strouhankou. Po dopečení pak ještě na formu položte utěrku, kterou namočíte ve studené vodě. Nechte stát alespoň pět minut. Pak by měla jít bábovka bez problémů vyklopit.
- Pro lepší chuť drobenky přidejte lžíci až dvě vanilkového pudinku nebo stejné množství strouhaného kokosu. Takto vylepšená drobenka bude chutnat mnohem lépe.
- Pokud chcete, aby vaše moučníky byly nadýchané, mouku vždy prosejte. Také můžete mouky míchat a použít třeba část hladké, část polohrubé a část hrubé. Zajímavou obměnou je také nahrazení hladké mouky celozrnnou.
- Formičky na vykrajování cukroví, ale také formu na bábovku nebo třeba na srnčí hřbet vyčistíte speciální pastou. Smíchejte kuchyňskou sůl a citrónovou šťávu, vzniklou směs naneste na špinavá a rezavá místa. Nechte působit a poté opláchněte vodou. Nádobí bude jako nové.
- Při přípravě lineckého těsta se může stát, že se vám těsto bude rozpadat a nebude držet pohromadě. Přidejte dvě lžíce smetany a těsto znovu promíchejte, uvidíte, že bude vláčnější a bude se s ním pracovat mnohem lépe.
- Chcete-li si dopřát královskou snídani, připravte si vajíčka s anglickou slaninou. Aby se vám slanina nekroutila a pěkně rovnoměrně se opekla, před opečením ji na pánvi namočte do misky se studenou vodou.
- Pokud vám zbude rýže od oběda a chcete ji večer ohřát, aby chutnala jako čerstvá, není nic jednoduššího než ji dát do mikrotenového sáčku a na pět minut vložit do vařící vody. Budete příjemně překvapená, rýže totiž bude jako čerstvě uvařená.
- Mnozí se vyhýbají přípravě hovězího masa, protože mají strach, že zůstane tuhé. Stačí, když hovězí den předem naklepete z obou stran a potřete olejem. Takto upravené maso nechte odpočinout v alobalu v lednici ideálně přes noc.
Znáte další babské rady, které pomohou při vaření a pečení?
Michaela Michalíková
s...