Chilli je rostlina patřící do skupiny paprik. Běžně se můžeme setkat s různými označeními: chilli papričky, feferonky nebo také kayenský pepř. Toto koření se však nevyznačuje jen tím, že vám rozpálí ústa nebo se při jeho konzumaci rozbrečíte. Chilli je skvělým afrodiziakem a navíc má ověřené léčivé účinky. Inspirujte se a zařaďte chilli do svého jídelníčku.
Původ chilli
Toto koření pochází z oblasti Střední Ameriky. Dříve bývalo především součástí mexické kuchyně, poté se ale rozšířilo do celého světa. Rostlina chilli je malý celoroční keř, který může dorůstat do metrové výšky. Tyto keře mohou plodit lusky s různými velikostmi, barvou a také ostrostí. Uvnitř každého plodu jsou bílá, často velmi ostrá semena.
Jak moc chilli pálí
Pálivost se měří v jednotkách Scoville. Na stupnici pálivosti má například sladká paprika nula jednotek, jalapeño pak zhruba 3000 jednotek, mexické habaneros mohou dosáhnout až 400 000 jednotek pálivosti. Chilli papričky mají silnou kořeněnou chuť a jejich ostrost způsobují aktivní alkaloidy sloučenin kapsaicin, capsanthin a kapsorubin.
Léčivé účinky chilli
Chilli podporuje odolnost organismu, působí jako prevence proti mnohým nemocem. Lidově se říká, že ostré chilli „vypaluje červa“. Zároveň jsou potvrzeny antibakteriální a také antidiabetické účinky. Chilli snižuje cholesterol, spaluje kalorie, a pomáhá tak při hubnutí. Další výhodou je vysoký obsah vitamínu C a vitamínu B. Chilli obsahuje také velké množství minerálních látek, mezi nimi například železo, hořčík, mangan a draslík.
Extra tip – chilli jako afrodiziakum
Konzumace chilli se doporučuje také pro podporu vášně a chuti na sex. Chilli ve vás rozproudí energii a zároveň jeho ostrost způsobí vnitřní tělesné teplo. Můžete se cítit nabití novou silou a pocítíte silné vzrušení. Chilli je jedním z nejúčinnějších afrodiziak.
Jak chilli používat
Nejčastěji se používá sušené chilli. To můžete uchovat v suché a dobře uzavřené nádobě i při pokojové teplotě. Pokud používáte čerstvé chilli papričky, omyjte je vodou a poté s nimi zacházejte velmi opatrně, snažte se vyhnout kontaktu s očima a sliznicemi. Ideální je použití tenkých rukavic.
Chilli v kuchyni
Čerstvé papričky a také sušené chilli jsou skvělou součástí mnohých pokrmů. Můžete jej použít při přípravě omáčky, pizzy, pečiva, pokrmů z masa, ryb a také v mexické a indické kuchyni. Chilli papričky jsou výbornou součástí zavařenin, nákladných specialit, kořeněných octů a také mnohých polévek.
Na co si dát pozor
Pozor si dejte hlavně na kontakt pálivého chilli se sliznicemi, kde může chilli prudce pálit. Nepříjemnou pálivost v ústech zaženete lžící studeného jogurtu nebo vypitím malého doušku mléka. Pokud máte problémy s jícnem, je vhodné se konzumace chilli vyvarovat. To samé platí o lidech, kteří mají problémy s citlivým žaludkem. Chilli nekonzumujte ani v případě, že máte problémy s žaludečními vředy nebo vředy dvanácterníku.
Máte rádi chilli? Dopřáváte si ho často?
Michaela Michalíková
s...