Cibulačka je polévka, která se původně připravovala ve Francii. Má ale nesčetně různých variant a způsobů přípravy. Podle nás je nejlepší s přídavkem brandy a doplněná o křupavé krutony s parmazánovou krustičkou. Vyzkoušejte ji i vy a uvidíte, že rozhodně nebudete litovat.
Co budeme potřebovat:
280 g cibule
80 g toastový chléb
40 g parmazán
2 ks vejce
6 větviček tymián
4 ks bobkový list
10 ml brandy
500 ml silný drůbeží vývar
2 lžíce máslo
Parmazán
Olivový olej, sůl, pepř
Krok 1
Předehřejeme troubu na 180 °C. Do mísy nastrouháme parmazán. Toastový chléb nakrájíme na větší kostky. Větvičky tymiánu si svážeme provázkem. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na nudličky podélně po vlákně.
Krok 2
Ve větším hrnci si rozpálíme máslo s olivovým olejem (3 lžíce na 2 porce) a restujeme cibuli, dokud není zlatavá a měkká (jakoby slehne). Přidáme brandy a necháme zredukovat (na vysokém plameni svaříme množství cca na polovinu až třetinu).
Přidáme svázaný tymián, bobkový list a zalijeme vývarem. Dochutíme solí a pepřem dle chuti a necháme vařit na mírném plameni 15-25 min.
Krok 3
Mezitím k parmazánu rozklepneme vejce a promícháme. Ve směsi důkladně obalíme kostky chleba, dáme do zapékací misky či pekáčku a zapékáme v předehřáté troubě asi 15 minut, dokud není krusta na toastovém chlebu pěkně zlatavá a křupavá.
Krok 4
Z hotové polévky na závěr vyndáme svázaný tymián a bobkové listy. Servírujeme spolu se zlatavě opečeným toastem, který můžeme naklást přímo na povrch polévky.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!