Pokud jste stále v práci nebo máte hodně povinností, určitě znáte i problémy s vařením. Hlavním problémem je většinou čas. Podívejte se s námi na rychlé, ale chutné i zdravé recepty, které vás občas vyloženě zachrání! Stačí mít doma vždy po ruce červenou čočku! Tato zázračná surovina má totiž spoustu výhod, mezi které patří i to, že je velmi rychle uvařená a navíc – nenadýmá!
Polévka z červené čočky
Potřebujete:
200 g červené čočky
1 žlutou cibuli
2 stroužky česneku
špetku mletého chilli
mletý koriandr
čerstvou petrželku
sůl a pepř
1 l zeleninového vývaru
pečivo
Postup:
Oloupejte a pokrájejte jednu cibuli. Rozpalte v hrnci olej a osmahněte na něm cibuli, až zesklovatí. Přidejte dva prolisované stroužky česneku, nechte rozvonět. Přisypte červenou čočku, krátce zasmahněte a zalijte horkým vývarem. Přidejte špetku chilli dle chuti, pepř a mletý koriandr. Vařte pozvolna zhruba 20 minut, dokud čočka úplně nezměkne. Dosolte. Hotovou polévku není potřeba zahušťovat, čočka ji dostatečně zahustí sama. Na závěr ji posypte ještě čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým pečivem.
Pečené čočkové nočky s mrkvovým dipem
Potřebujete:
1 menší cibuli
lžíci oleje
kurkumu
sůl a pepř
vývar nebo vodu na podlití
lžíci lučiny
na mrkvový dip:
lžíci oleje
sůl a pepř
3 lžíce bílého jogurtu
snítku koriandru
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkev nakrájejte na 1 cm silné plátky a smíchejte s olejem, solí a pepřem. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj mrkev a dejte na půl hodiny péct. Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte dozlatova. Čočku propláchněte a vložte na pánev, podlijte vodou nebo vývarem, osolte, přidejte kurkumu a za občasného podlévání a míchání vařte doměkka. Tekutinu vyvařte, čočku odstavte a nechte zchladnout.
K čočce pak přimíchejte lučinu, případně dosolte a pomocí lžic tvořte nočky, které budete pokládat na plech vyložený pečicím papírem. Z trouby vyndejte mrkev a vložte do ní nočky. Pečte asi 20 minut. Mrkev přendejte do misky a nechte vychladnout. Poté přidejte jogurt a tyčovým mixérem rozmixujte. Koriandr nasekejte najemno a přimíchejte ke směsi.
Čočkový salát s rajčaty
Potřebujete:
1 červenou cibuli nakrájenou na kolečka
2 lžíce červeného vinného octa
sůl a pepř
hrst hladkolisté petržele
4 rajčata
lžíci kapar
250 g červené čočky
stonek řapíkatého celeru
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Cibuli pokrájenou na plátky dejte do misky a zalijte vinným octem, osolte a opepřete, nechte odležet. V jiné misce smíchejte petrželku, rajčata, kapary, řapíkatý celer. Uvařenou čočku přidejte k rajčatům a zlehka promíchejte. Přidejte cibuli i s octem a zakápněte olivovým olejem. Vše zlehka promíchejte, ochutnejte, případně dochuťte. Salát skvěle chutná vychlazený.
Zdroj – www.rohlik.cz
Už jste někdy zkoušela vařit z červené čočky?
Michaela Michalíková
s...