Rýže rozhodně patří mezi základní suroviny. Rýže je výborná i sama o sobě a obsahuje také velké množství živin. Posiluje srdeční činnost a krevní oběh. Její velkou výhodou je také to, že je rychle stravitelná a nezvyšuje krevní cholesterol. Mimo jiné je poměrně snadná na přípravu.
Můžete si z ní nachystat chutnou snídani, například rýžovou kaši s ovocem, kakaem a skořicí, nebo na také rychlý oběd a večeři. Přinášíme vám rychlé a chutné recepty, kde hlavní roli hraje právě tato zdravá surovina.
Bylinková opékaná rýže
Potřebujete:
150 g uvařené rýže
150 g čerstvých žampionů
1 malý stroužek česneku
cibulku
svazek pažitky
trochu rukoly
bílý seznam
lžíci oleje
Postup:
V teflonové pánvi nejdříve nasucho opečte rýži. Poté na horkém oleji zpěňte cibulku a přidejte i žampiony nakrájené na tenké plátky. Po chvilce přijdete sůl a pepř. Česnek se sezamem si nechte jako tečku na konec. Pak přimíchejte a prohřejte ve směsi opečenou rýži, nakonec přidejte nadrobno nasekanou pažitku a rukolu. Tuto rýži můžete jíst i samotnou nebo ji použijte jako přílohu, například ke kuřecí číně.
Plněný lilek
Potřebujete:
1 ks lilku
8 lžic vařené rýže
3 lžíce kukuřice
3 lžíce hrášku
3 lžíce papriky
5 plátků slaniny
strouhaný eidam
olej
sůl
Postup:
Nejdříve lilek rozkrojte na půlky, které vydlabete. Osolte a nechte lilek pořádně vypotit. Po pěti až deseti minutách otřete vodu ubrouskem a přichystejte si směs na naplnění lilku. Pokrájejte vydlabanou dužinu, přidejte rýži, strouhaný sýr a na malé kostičky nakrájenou zeleninu. Lilek vyložte dvěma plátky slaniny a naplňte jej směsí. Nahoru položte ještě jeden plátek slaniny nebo posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
Rychlé a chutné rizoto
Potřebujete:
rýži (ideálně arborio nebo carnaroli)
olivový olej
máslo
suché bílé víno
poctivý domácí vývar
středně velkou cibuli
Postup:
Rýži neproplachujte! Na lžíci másla a olivového oleje nejdříve orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte rýži a obalte ji z každé strany v tuku s cibulkou. Poté přilijte deci suchého vína. Alkohol se velmi rychle odpaří. Pak už jen dolévejte vývar, který se také vyvaří. Jakmile je rýže měkká, přidejte lžíci másla a klidně i nastrouhaný parmezán. Do tohoto základního rizota poté přidejte šafrán. Rizoto můžete doplnit houbami nebo kousky kuřecího masa.
Jaké jídlo z rýže máte nejraději vy?
Michaela Michalíková