KZ_logo1

Co všechno jde vyrobit z bylinek

27.9.2015

Bylinky můžete využít v kuchyni, v medicíně, ale dokonce i v kosmetice. V dnešní době se bylinky znovu stávají oblíbeným a žádaným prostředkem, jak si pomoci od různých neduhů. I když na trhu existují různé bylinkové tinktury, kapky, masti i další výrobky, nejlepší variantou stále zůstává vytvořit si výrobek doma. A co všechno si můžete z bylinek vyrobit?

Bylinkový ocet

Na výrobu litru bylinkového octa budete potřebovat asi 4 lžíce nasekaných bylinek a ovocný nebo bílý vinný ocet. Postup je jednoduchý. Bylinky vložte do láhve a zalijte octem. Vždy si dejte pozor, aby byly bylinky zcela ponořené! S lahví můžete i mírně zatřepat.

Vhodné bylinky: bazalka, estragon, kopr, vavřín, máta, šalvěj, tymián, meduňka

Bylinkový olej

K přípravě bylinkového oleje použijte kvalitní panenský olej, který je lisovaný za studena. Nasekané bylinky vložte opět do láhve a zalijte olejem. Pevně uzavřete a zhruba 3 týdny nechte stát na světlém místě.

Vhodné bylinky: aromatické bylinky jako saturejka, dobromysl, máta, tymián, yzop

Bylinkový sirup

Domácí bylinkový sirup je skvělou pochoutkou, ale i zdravým doplňkem stravy. Přiveďte k varu 3 litry vody, ve kterých jste rozpustili 3 kilogramy cukru. Do této sladké vody přidejte nasekané bylinky, zamíchejte a směs nechte celý den louhovat. Poté přelijte přes síto, přidejte bio citrón a znovu nechte celý den odstát. Takto vzniklý sirup můžete přelít do lahve.

Vhodné bylinky: léčivé bylinky jako heřmánek, levandule, anýz, rozmarýn, meduňka

Bylinková sůl

K výrobě extra koření, kterým je bylinková sůl, si bylinky nasekejte nadrobno a spolu s mořskou solí je vrstvěte do nádoby. Ideální poměr bylinek k soli je 5:1.

Vhodné bylinky: kopr, libeček, petrželka, anýz, rozmarýn, tymián

Bylinkové víno

Vína z bylinek jsou oblíbená již od středověku. Doma si ho vyrobíte tak, že do láhve dáte nadrobno nasekané bylinky a dolijete litrem suchého bílého nebo červeného vína. Zazátkujte, dejte na slunné místo a nechte zhruba 3 dny louhovat. Poté přeceďte do jiné láhve. Bylinkové víno by mělo vydržet až jeden rok.

Vhodné bylinky: bazalka, heřmánek, pampeliška, pelyněk, mařinka vonná, šalvěj, máta

Bylinkový odvar

Odvar z bylinek připravíte především z kořenových a dřevitých částí bylin. Na přípravu budete potřebovat zhruba 30 gramů sušených nebo čerstvých bylinek na půl litru vody. Vodu přiveďte k varu, přidejte bylinky a nechte asi 15 minut vařit. V chladničce tento odvar vydrží zhruba 24 hodin.

Vhodné bylinky: květy arniky, levandule, šalvěj, kopřiva

Bylinková tinktura

Na bylinkovou tinkturu budete potřebovat 4 díly čistého alkoholu, například vodku. K tomu 1 díl nasekaných bylinek. Bylinky přidejte do alkoholu a nechte je 2 až 3 týdny louhovat. Pak přeceďte a tinkturu slijte. Skladujte v chladu a tmě.

Vhodné bylinky: šalvěj, meduňka, máta, rozmarýn, řebříček

Bylinková mast

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

K přípravě bylinkové masti budete potřebovat zhruba 50 gramů sušených nebo 100 gramů čerstvých bylinek a 500 gramů vhodného tuku. Například vazelíny, včelího vosku nebo i sádla. Vše smíchejte a dejte do vhodné nádoby. Správně skladovaná mast v ledničce vydrží i rok.

Vhodné bylinky: měsíček lékařský, kostival, kontryhel, fenykl

Tyto bylinkové výrobky můžete použít pro svou potřebu, ale jsou také vhodným a velmi originálním dárkem, kterým své blízké opravdu potěšíte.

Už jste z bylinek něco zkoušeli vyrobit? A jak se vám to povedlo?

Michaela Michalíková

pár v posteli

Kvíz: Jaký je v posteli?

Kvíz: Jaký je v posteli? Poznala jsi nového muže…
cibulový koláč

Mňamka na cesty: Cibulový koláč

Chutný cibulový koláč na cesty, ze kterého si můžete…
pes a deti

Jaký pes je vhodný do domu

Máte v plánu pořídit si domácího mazlíčka a chcete…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

Nejnovější články

pár v posteli

Kvíz: Jaký je v posteli?

Kvíz: Jaký je v posteli? Poznala jsi nového muže…
randění

7 rad, jak na randění po rozvodu

Někdy vztahy prostě nevyjdou. Můžeme se snažit, jak chceme.…
kondóm

Pozor na chyby při používání kondomu

Kondom je nejrozšířenější ochrannou, která vás ochrání proti pohlavním…
pár v posteli

Vyhněte se zánětům a infekcím – nebojte se po sexu chodit na toaletu

Po milostném aktu chcete většinou s partnerem ještě chvíli…
žena při sporáku

Nechci být jen žena v domácnosti

Máte partnera, který vydělává víc než vy a chce…

Související příspěvky

1 KOMENTÁŘ

Adriana

06.10.2015 v 11:11

Bylinkový ocel a a bylinkový olej jsem už dělala, ale bylinkové víno a sirup ještě nikdy. Vypadá to zajímavě, určitě vyzkouším. Když dávám bylinky do octa a oleje, tak se je vždy snažím aspoň trochu rozdrtit v hmoždíři, pokud by někdo nevěděl, tak já mám obyčejný hmoždíř na bylinky tento http://www.utc.cz/cs/hmozdir-toro-objem-200-ml-prumer-9-9-cm/338536p/. Postačí a je levný. Zajímalo by mě, zda je lepší i do sirupu bylinky nadrtit nebo nasekat? Mám zkušenosti, že nadrcené čerstvé bylinky jsou aromatčtější.

Zanechte komentář