KZ_logo1

Co všechno jde vyrobit z bylinek

27.9.2015

Bylinky můžete využít v kuchyni, v medicíně, ale dokonce i v kosmetice. V dnešní době se bylinky znovu stávají oblíbeným a žádaným prostředkem, jak si pomoci od různých neduhů. I když na trhu existují různé bylinkové tinktury, kapky, masti i další výrobky, nejlepší variantou stále zůstává vytvořit si výrobek doma. A co všechno si můžete z bylinek vyrobit?

Bylinkový ocet

Na výrobu litru bylinkového octa budete potřebovat asi 4 lžíce nasekaných bylinek a ovocný nebo bílý vinný ocet. Postup je jednoduchý. Bylinky vložte do láhve a zalijte octem. Vždy si dejte pozor, aby byly bylinky zcela ponořené! S lahví můžete i mírně zatřepat.

Vhodné bylinky: bazalka, estragon, kopr, vavřín, máta, šalvěj, tymián, meduňka

Bylinkový olej

K přípravě bylinkového oleje použijte kvalitní panenský olej, který je lisovaný za studena. Nasekané bylinky vložte opět do láhve a zalijte olejem. Pevně uzavřete a zhruba 3 týdny nechte stát na světlém místě.

Vhodné bylinky: aromatické bylinky jako saturejka, dobromysl, máta, tymián, yzop

Bylinkový sirup

Domácí bylinkový sirup je skvělou pochoutkou, ale i zdravým doplňkem stravy. Přiveďte k varu 3 litry vody, ve kterých jste rozpustili 3 kilogramy cukru. Do této sladké vody přidejte nasekané bylinky, zamíchejte a směs nechte celý den louhovat. Poté přelijte přes síto, přidejte bio citrón a znovu nechte celý den odstát. Takto vzniklý sirup můžete přelít do lahve.

Vhodné bylinky: léčivé bylinky jako heřmánek, levandule, anýz, rozmarýn, meduňka

Bylinková sůl

K výrobě extra koření, kterým je bylinková sůl, si bylinky nasekejte nadrobno a spolu s mořskou solí je vrstvěte do nádoby. Ideální poměr bylinek k soli je 5:1.

Vhodné bylinky: kopr, libeček, petrželka, anýz, rozmarýn, tymián

Bylinkové víno

Vína z bylinek jsou oblíbená již od středověku. Doma si ho vyrobíte tak, že do láhve dáte nadrobno nasekané bylinky a dolijete litrem suchého bílého nebo červeného vína. Zazátkujte, dejte na slunné místo a nechte zhruba 3 dny louhovat. Poté přeceďte do jiné láhve. Bylinkové víno by mělo vydržet až jeden rok.

Vhodné bylinky: bazalka, heřmánek, pampeliška, pelyněk, mařinka vonná, šalvěj, máta

Bylinkový odvar

Odvar z bylinek připravíte především z kořenových a dřevitých částí bylin. Na přípravu budete potřebovat zhruba 30 gramů sušených nebo čerstvých bylinek na půl litru vody. Vodu přiveďte k varu, přidejte bylinky a nechte asi 15 minut vařit. V chladničce tento odvar vydrží zhruba 24 hodin.

Vhodné bylinky: květy arniky, levandule, šalvěj, kopřiva

Bylinková tinktura

Na bylinkovou tinkturu budete potřebovat 4 díly čistého alkoholu, například vodku. K tomu 1 díl nasekaných bylinek. Bylinky přidejte do alkoholu a nechte je 2 až 3 týdny louhovat. Pak přeceďte a tinkturu slijte. Skladujte v chladu a tmě.

Vhodné bylinky: šalvěj, meduňka, máta, rozmarýn, řebříček

Bylinková mast

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

K přípravě bylinkové masti budete potřebovat zhruba 50 gramů sušených nebo 100 gramů čerstvých bylinek a 500 gramů vhodného tuku. Například vazelíny, včelího vosku nebo i sádla. Vše smíchejte a dejte do vhodné nádoby. Správně skladovaná mast v ledničce vydrží i rok.

Vhodné bylinky: měsíček lékařský, kostival, kontryhel, fenykl

Tyto bylinkové výrobky můžete použít pro svou potřebu, ale jsou také vhodným a velmi originálním dárkem, kterým své blízké opravdu potěšíte.

Už jste z bylinek něco zkoušeli vyrobit? A jak se vám to povedlo?

Michaela Michalíková

Dobrá erotická pomůcka umí zlepšovat každý vztah

Máte doma už skutečně tu pravou erotickou pomůcku? Pokud…
Zútulněte své bydlení pomocí osvětlení

Zútulněte své bydlení pomocí osvětlení

Chcete si chytře vybavit interiér nového bytu nebo domu?…

Co vás šokovalo naposled? Ty, kdo investují, nejspíš rostoucí cena zlata

Přemýšlíte, jak rozumně zúročit vydělané peníze? Investujte do zlata,…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

1 KOMENTÁŘ

Adriana

06.10.2015 v 11:11

Bylinkový ocel a a bylinkový olej jsem už dělala, ale bylinkové víno a sirup ještě nikdy. Vypadá to zajímavě, určitě vyzkouším. Když dávám bylinky do octa a oleje, tak se je vždy snažím aspoň trochu rozdrtit v hmoždíři, pokud by někdo nevěděl, tak já mám obyčejný hmoždíř na bylinky tento http://www.utc.cz/cs/hmozdir-toro-objem-200-ml-prumer-9-9-cm/338536p/. Postačí a je levný. Zajímalo by mě, zda je lepší i do sirupu bylinky nadrtit nebo nasekat? Mám zkušenosti, že nadrcené čerstvé bylinky jsou aromatčtější.

Zanechte komentář