Patříte mezi milovníky čokolády a z nabízených dezertů si vyberete vždy ten, který je doplněn právě touto pochoutkou? V tom případě vyzkoušejte extra čokoládové dorty. Zdokonalit je můžete domácí šlehačkou nebo horkým ovocem. Hříšná čokoláda vám rozhodně vykouzlí úsměv na tváři!
Čokoládový dort
Potřebujete:
na ganache:
200 g hořké čokolády
200 ml smetany na šlehání
na griliáš:
150 g cukru
100 g lískových ořechů
na korpus:
75 g rozehřátého másla
250 g hladké mouky
7 lžic kakaa
1 a půl lžičky kypřicího prášku
250 g cukru
2 vejce
300 g zakysané smetany
100 ml horké vody
na krém:
čokoládovou ganache
500 g mascarpone
griliáš
Postup:
Při výrobě korpusu smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte zakysanou smetanu, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, horkou vodu a vše zpracujte v hladké těsto. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto dejte do vymazané formy a pečte zhruba 50 minut.
Mezitím si připravte griliáš. Lískové oříšky dejte do trouby předehřáté na 200 °C a nechte je zhruba 10 minut opéct. Poté jednoduše sloupněte a rozdrťte. Na plech rozložte pečicí papír a lehce potřete olejem. Za stálého míchání rozpusťte cukr na karamel. Do karamelu přidejte rozdrcené ořechy a nalijte na plech s pečicím papírem a nechte zatuhnout, poté je rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso.
Připravte si také čokoládovou ganache. Smetanu přiveďte téměř k varu, vypněte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu, rozpusťte ji, promíchejte a dejte vychladit, nejlépe přes noc. Poté vyrobte krém. Do mascarpone postupně přidávejte ganache a griliáš a ručně vyšlehejte do hladkého krému. Vychladlý korpus rozřízněte na tři vrstvy, potřete krémem a polijte čokoládovou polevou. Dozdobit můžete například ořechy v karamelu.
Čokoládový lanýžový koláč
Potřebujete:
130 g hořké čokolády
90 g másla nakrájeného na kostičky
2 vejce
100 ml sladké smetany
50 g cukru
1 vydlabaný vanilkový lusk
na korpus:
200 g rozemletých kakaových sušenek
100 g rozpuštěného másla
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C a vyložte si dno formy pečicím papírem. Rozemleté sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem, směs vtlačte na dno dortové formy. Korpus pečte v předehřáté troubě cca 10 minut, potom ho vyndejte a nechte vychladnout. Troubu nevypínejte.
Obě čokolády a máslo vložte do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a nechte postupně rozehřát, dokud nejsou čokoláda a máslo zcela rozpuštěné a směs hladká. Nechte lehce vychladnout.
V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte smetanu, sůl, vanilku a řádně prošlehejte.
Nakonec k vejcím pomalu a postupně přilijte čokoládovou směs, neustále šlehejte, dokud se obě směsi nespojí. Čokoládu nalijte na korpus a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut. Nechte koláč vychladnout. Posypte ho kakaovým práškem a krájejte velmi ostrým nožem.
Zdroj – www.rohlik.cz
Patříte mezi milovníky čokolády? Který z těchto dortů ochutnáte?
Michaela Michalíková
s...