Medové dezerty miluje snad každý. Mezi nejoblíbenější pak patří medovník nebo marlenka a medové perníčky. Ty jsme si však vychutnali na Vánoce a dnes je tedy nahradíme medovými sušenkami. Inspirujte se a vyzkoušejte právě domácí medovník nebo neodolatelné medové brownies.
Domácí medovník
Potřebujete:
na těsto:
250 g Hery
3 vejce
3 lžíce medu
300 g krupicového cukru
400 g hladké mouky
lžičku jedlé sody
na krém:
300 g másla
1 Salko
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C. Změklou Heru smíchejte s vejci, medem, cukrem, moukou i jedlou sodou. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejných dílů. To pak v tenké vrstvě naneste na pečicí papír a pečte 7 až 10 minut. Upečte všech 6 plátů. Upečené pláty okrájejte do požadovaného tvaru a okraje si dejte bokem. Krém vyrobíte smícháním másla a Salka. Posypku připravíte z okrájených kousků těsta, které nadrobno rozdrobíte. Poté sestavte medovník. Plát namažte krémem, přiklopte dalším plátem, namazat, přiklopit a tak dokola. Zbytek krému rozmažte na celý dort a posypte zbytky těsta.
Medové sušenky
Potřebujete:
180 g změklého másla
200 g krystalového cukru
1 lžičku vanilkového aroma
1 vejce
300 g hladké mouky
půl lžičky kypřicího prášku
120 ml medu
Postup
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C a plech si vyložte pečicím papírem. Poté si vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým aroma. Přidejte vajíčko, mouku a prášek do pečiva. Umíchejte hladké těsto a nechte ho chvíli odpočinout. Poté vytvarujte menší kuličky a položte na plech, nechte je dostatečně daleko od sebe. Koncem vařečky udělejte důlek a pečte deset až patnáct minut dozlatova. Před podáváním pak důlky naplňte medem.
Extra tip: Výborná je také varianta, kdy med přidáte přímo do těsta a důlky naplníte nutellou nebo rozpuštěnou čokoládou.
Brownies s medem
Potřebujete:
150 g hladké mouky
půl lžičky prášku do pečiva
150 g nahrubo nasekané čokolády (alespoň 70%)
130 g másla
100 g krystalového cukru
130 ml medu
2 vejce
100 g najemno nasekaných ořechů
špetku soli
Postup:
Menší, ale vyšší plech vymažte máslem. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Na nízký stupeň rozehřejte čokoládu s máslem a nechte pár minut chladnout. K čokoládě přidejte med s cukrem a vše dobře promíchejte. Do směsi postupně přidejte vejce a vše důkladně zašlehejte. Nakonec přimíchejte směs s moukou a ořechy. Nalijte na připravený plech a pečte při 180 °C zhruba 30 minut. Krájejte až zcela vychladlé.
Kterou z těchto medových dobrot vyzkoušíte jako první?
Michaela Michalíková
s...