Po dlouhou dobu dávali dietologové za vzor zdravého jídelníčku středomořskou stravu. Proč by také ne? Obsahuje hodně zeleniny, rybího masa, olivového oleje… Tedy produktů, které jsou pro naše zdraví důležité a prospěšné. Nyní je v zahraničí hitem skandinávská dieta, která má se středomořskou stravou hodně společného. Staví na domácích surovinách a dostatečném pohybu.
Středomořská a severská dieta se odlišují hlavně surovinami a připravovanými jídly. Například zatímco středomořský styl stravování upřednostňuje olivový olej, v severské stravě se hojně využívá oleje řepkového, který je velmi prospěšný pro naše srdce. Seveřané také hodně využívají sezónní druhy zeleniny, tedy takové, které se konzumují v době jejich zrání a jsou tedy vždy čerstvé a plné vitamínů. Navíc se ve skandinávské kuchyni vaří jídla s velkým množstvím bílkovin a vlákniny, které dodají pocit sytosti a nevedou k tomu, že má člověk potřebu se mezi jednotlivými hlavními jídly „dojídat“.
Základem jsou čerstvé potraviny
Na jakém principu je tedy severská dieta založena? Obyvatelé skandinávských zemí mají nejen vyvážený jídelníček, ale také celý životní styl. Mají raději čerstvé, doma vyrobené jídlo než polotovary či jídlo z fast-foodů. Mnohé ze surovin na vaření si pěstují doma na svých zahrádkách. Velmi střídmě zařazují do jídelníčku červené maso. Věnují se také sportu a rádi cvičí. Nemusíte se bát, že při dodržování zásad severského stravování budete muset žvýkat bobule nebo traviny. Jídelníček, který lze podle zásad tohoto stylu stravování sestavit, je plný chutných a výživných jídel. Nejde totiž o dietu s prvoplánovým zaměřením na ztrátu váhy. Jde spíše o to, jak se naučit zdravému stravování a životnímu stylu. S tím samozřejmě jako bonus přijde nejen ztráta hmotnosti a zeštíhlení, ale také vylepšení zdraví a psychické pohody.
A v čem tedy musíte udělat změny?
- Jídla musí být vyvážená a důraz je kladen na využití celozrnného pečiva a sezónní zeleniny v jídelníčku.
- Nekupujte žádné polotovary, vše vařte absolutně sami, ideální je také pečení vlastního chleba a pečiva.
- Méně solte, vyhněte se bílému cukru a dochucovadlům.
- Jezte pravidelně, snídejte, obědvejte a nevynechávejte večeři. Dopolední a odpolední svačinu vyměňte za ovoce a zeleninu, ty jezte také jako přílohy k ostatním denním jídlům. Usilujte o dosažení šesti porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně.
- Zařazujte do jídelníčku často rybí maso. Konzumaci ostatních druhů masa omezte na limit třikrát týdně. Omezte hovězí a vepřové, nahraďte jej jehněčím, králičím, drůbežím masem či zvěřinou. Nezapomínejte konzumovat vegetariánská jídla a mléčné výrobky, ideálně s živými kulturami.
- Dbejte na kulturu stravování: prostřete si stůl pěkně i tehdy, pokud jíte sami. Nespěchejte při jídle, jezte pomalu a vymezte si na posezení u stolu a snědení své porce nejméně půl hodiny.
- Cvičte denně alespoň půl hodiny. Choďte také často na vycházky do přírody.
Severský styl stravování prospívá zdraví
A jak by takový jídelníček mohl vypadat v praxi? K snídani použijte celozrnné suroviny, ať již je to kaše či žitný chléb. Na oběd si můžete uvařit domácí polévku ze zeleniny a doplnit ji celozrnným sendvičem s rybou, klidně uzenou, anebo vejci. Povečeřet můžete maso s bramborami a zeleninou, salát s masem, anebo jakoukoliv vegetariánskou pochoutku. Mezi jednotlivými denními jídly si dopřejte vitamínovou svačinku například v podobě ovocného či zeleninového salátu.
Jak bylo řečeno, tento styl zdravého stravování vám pomůže nejen od nadváhy, ale má také výrazně pozitivní vliv na lidské zdraví. Snižuje hodnoty cholesterolu, snižuje tlak, pomáhá při kožních onemocněních, či působí proti civilizačním chorobám, jako je ischemická choroba srdeční (projevuje se srdečními arytmiemi nebo dokonce infarktem), cukrovka nebo rakovina.
Kateřina Magdalena Machová
s...