KZ_logo1

Domácí pečivo jinak – vyzkoušejte originální příchutě

9.3.2016

Patříte mezi milovníky čerstvého, křupavého pečiva? Možná už jste vyzkoušeli pečení doma. Obyčejný kmínový chléb ani rohlíky nejsou nic těžkého. Co ale vyzkoušet něco nového? Inspirujte se recepty na česnekový nebo cibulový chléb a potěšte návštěvu škvarkovými pagáčky.

Česnekový chléb

Potřebujete:

500 g hladké mouky

2 stroužky česneku

lžíci nasekané bazalky

7 g sušeného droždí

3 lžíce oleje

300 ml vody

sůl a pepř

Postup:

V míse si smíchejte mouku, sůl a droždí. Doprostřed udělejte důlek a do něj dejte vodu a prolisovaný česnek. Poté vše promíchejte a těsto uhněťte dohladka. Nechte ho alespoň hodinu kynout v míse. Po hodině vytvarujte bochník a dejte na plech. Těsto na plechu nechte ještě půl hodiny kynout. Posypte moukou, nařízněte kříž, aby vám chléb nepraskl a na 200 °C pečte zhruba 30 až 45 minut do zlatohněda.

Cibulový chléb

Potřebujete:

Cibulový chléb

Foto: pinterest.cz

1 balení sušeného droždí

600 g žitné mouky

200 g pšeničné mouky

2 lžičky soli a lžičku pepře

špetku koriandru a fenyklu

3 cibule

50 g másla

mléko na potření

Postup:

Smíchejte oba druhy mouky a přidejte balení sušeného droždí. Poté přidejte vlažnou vodu a promíchejte. Nechte vzejít a nakynout. Dále přidejte sůl, pepř, koření a nechte ještě chvíli kynout. Mezitím si nakrájejte cibuli nahrubo a na másle ji poduste dozlatova. Přimíchejte ji do těsta a vytvarujte alespoň dva bochníky. Poté je dejte na plech a nechte kynout. Před pečením chleba potřete mlékem a opět nakrojte. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, zhruba 30 až 40 minut.

Škvarkové pagáčky

Potřebujete:

na těsto:

Pagáče

Foto: pinterest.cz

2 vejce

250 ml mléka

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

2 dkg droždí

15 dkg škvarků

na potření:

vejce nebo mléko

na ozdobu:

kmín, mák, seznam nebo sůl

Postup:

Nejdříve si umelte část škvarků a druhou část nechte vcelku. Pomleté škvarky dejte do misky a přidejte k nim žloutek, sůl a obě mouky. Do mouky přidejte droždí a vlažné mléko. Zpracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout. Poté těsto vyválejte na plát silný zhruba 1 centimetr. Vykrájejte z něj kolečka a ta dozdobte seznamem, solí nebo kmínem. Na každém kolečku vyřežte mřížku a pečte v troubě dozlatova zhruba 20 minut.

Který z těchto receptů vás zaujal nejvíc?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

3 KOMENTÁŘE

Anežka

09.3.2016 v 13:16

Nepoužíváte na pečení chleba i nějakou formu (viz např. http://www.utc.cz/cs/forma-toro-na-chleb-275x15x7cm/336809p/? Aby se chléb příliš neroztáhl. Ráda bych taky zkusila upéct. Tchýně to dělá vždy v remosce a chléb má pak krásně kulatý.

Michelle

10.3.2016 v 11:22

Já vždycky formu uplácám rukama a nikdy se mi chléb neroztáhl, možná je lepší hustší těsto.

Anežka

10.3.2016 v 14:01

dobře, děkuji za radu, určitě zkusím.. 🙂

Zanechte komentář