Patříte mezi milovníky čerstvého, křupavého pečiva? Možná už jste vyzkoušeli pečení doma. Obyčejný kmínový chléb ani rohlíky nejsou nic těžkého. Co ale vyzkoušet něco nového? Inspirujte se recepty na česnekový nebo cibulový chléb a potěšte návštěvu škvarkovými pagáčky.
Česnekový chléb
Potřebujete:
500 g hladké mouky
2 stroužky česneku
lžíci nasekané bazalky
7 g sušeného droždí
3 lžíce oleje
300 ml vody
sůl a pepř
Postup:
V míse si smíchejte mouku, sůl a droždí. Doprostřed udělejte důlek a do něj dejte vodu a prolisovaný česnek. Poté vše promíchejte a těsto uhněťte dohladka. Nechte ho alespoň hodinu kynout v míse. Po hodině vytvarujte bochník a dejte na plech. Těsto na plechu nechte ještě půl hodiny kynout. Posypte moukou, nařízněte kříž, aby vám chléb nepraskl a na 200 °C pečte zhruba 30 až 45 minut do zlatohněda.
Cibulový chléb
Potřebujete:
1 balení sušeného droždí
600 g žitné mouky
200 g pšeničné mouky
2 lžičky soli a lžičku pepře
špetku koriandru a fenyklu
3 cibule
50 g másla
mléko na potření
Postup:
Smíchejte oba druhy mouky a přidejte balení sušeného droždí. Poté přidejte vlažnou vodu a promíchejte. Nechte vzejít a nakynout. Dále přidejte sůl, pepř, koření a nechte ještě chvíli kynout. Mezitím si nakrájejte cibuli nahrubo a na másle ji poduste dozlatova. Přimíchejte ji do těsta a vytvarujte alespoň dva bochníky. Poté je dejte na plech a nechte kynout. Před pečením chleba potřete mlékem a opět nakrojte. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, zhruba 30 až 40 minut.
Škvarkové pagáčky
Potřebujete:
na těsto:
2 vejce
250 ml mléka
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 dkg droždí
15 dkg škvarků
na potření:
vejce nebo mléko
na ozdobu:
kmín, mák, seznam nebo sůl
Postup:
Nejdříve si umelte část škvarků a druhou část nechte vcelku. Pomleté škvarky dejte do misky a přidejte k nim žloutek, sůl a obě mouky. Do mouky přidejte droždí a vlažné mléko. Zpracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout. Poté těsto vyválejte na plát silný zhruba 1 centimetr. Vykrájejte z něj kolečka a ta dozdobte seznamem, solí nebo kmínem. Na každém kolečku vyřežte mřížku a pečte v troubě dozlatova zhruba 20 minut.
Který z těchto receptů vás zaujal nejvíc?
Michaela Michalíková
s...