Vyrobte si domácí pesto z čerstvých surovin. Výhodou domácího pesta je absence chemie a konzervantů. Pesto použijete ve studené i v teplé kuchyni. Můžete jej přidat k pečenému masu, ke steakům, skvěle dochutí pizzu a také těstovinové saláty. Vyzkoušejte oblíbené bazalkové pesto a připravte si také česnekovou a petrželkovou variantu.
Bazalkové pesto
Potřebujete
dvě hrsti čerstvé bazalky
2 utřené stroužky česneku
hrst piniových oříšků
strouhaný parmazán
olivový olej
sůl a pepř
Postup
Očištěné lístky bazalky společně s piniovými oříšky a prolisovaným česnekem vložte do mixéru. Několikrát zapulzujte a rozmixujte na pastu, smíchejte se špetkou soli, pepře a nastrouhaným parmazánem. Směsí naplňte uzavíratelnou sklenici, zalijte olivovým olejem a skladujte v lednici. Pesto je skvělé do těstovin, rizota, na salát, do polévky nebo jen tak na čerstvě rozpečenou bagetu.
https://recepty.rohlik.cz/1741-bazalkove-pesto
Pesto z medvědího česneku
Potřebujete
hrst listů medvědího česneku
olivový olej
stroužek česneku
sůl a pepř
Postup
Všechny listy, stroužek česneku, sůl a pepř rozmixujte najemno. Zalijte olejem, promíchejte a skladujte v uzavíratelné sklenici. Pesto si můžete dochutit zcela podle sebe. Přidejte špetku hořčice, zjemněte majonézou, nebo zvolte ochucený olej a uvidíte tu zajímavou změnu v chuti.
https://recepty.rohlik.cz/1617-pesto-z-medvediho-cesneku
Petrželkové pesto
Potřebujete
svazek čerstvé petržele
stroužek česneku
strouhaný parmazán
olivový olej
sůl a pepř
Postup
Petržel opláchněte, okapejte a otrhejte všechny listy. Vložte je do mixéru, přidejte prolisovaný stroužek česneku a strouhaný parmazán. Rozmixujte najemno. Směs dosolte, opepřete podle chuti, vložte do uzavíratelné sklenice a dolijte kvalitním olivovým olejem. Místo strouhaného sýra můžete do pesta rozmixovat vlašské ořechy a budete tak mít čistě veganskou verzi pesta.
https://recepty.rohlik.cz/1471-petrzelkove-pesto
Máte další tip na pesto?
Michaela Michalíková
s...