Domácí sirup je osvěžujícím a zdravým nápojem. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá. Bylinkový sirup si tak můžete vyrobit sami pro sebe nebo jím obdarovat své blízké. Vyzkoušet můžete osvědčené bylinky nebo experimentovat s přidáním zázvoru, skořice nebo jiného koření.
Meduňkový sirup
Potřebujete
2 hrsti meduňky
3 citróny
1 kg třtinového cukru
2 litry vody
Postup
Vodu převařte a nechte vychladnout. Meduňku omyjte studenou vodou, natrhejte na menší kousky a přidejte na kolečka nakrájený citrón. Dejte do svařené vody a nechte 3 dny odstát. Poté svařte s cukrem a následně hotový sirup slijte do čistých sklenic.
Bezový sirup
Potřebujete
20 bezových květů
2 citróny
1,5 kg třtinového cukru
2 litry vody
Postup
Opět svařte vodu a nechte ji vychladnout. Nakrájejte omyté květy bezu a přidejte na plátky pokrájený citron. Zalijte svařenou vodou a nechte stát jeden den. Poté přidejte cukr a zahřejte. Plňte vymyté sklenice a uchovávejte sirup v chladnu a temnu.
Rakytníkový sirup
Potřebujete
2 litry rakytníku
15 g kyseliny citrónové
1,5 kg třtinového cukru
1,5 litru převařené vody
Postup
Rakytníkové plody opláchněte a nechte okapat. Poté je rozdrťte a zalijte převařenou vlažnou vodou. Přidejte kyselinu citrónovou a nechte odstát do druhého dne. Přeceďte a přidejte cukr. Šťávu zahřejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté opět naplňte skleněné láhve a uchovávejte v chladu.
Mátový sirup
Potřebujete
velký svazek máty
1 kg cukru
2 litry převařené vody
1 citron
Postup
Mátu opláchněte, natrhejte lístky a namočte je do převařené studené vody. Nechte louhovat alespoň dva dny. Poté přeceďte a přidejte cukr a citron. Přiveďte směs k varu a vařte do rozpuštění cukru. Plňte sirupem čisté sklenice a dobře je uzavřete. Uchovávejte v chladu, ideálně v ledničce.
Zkoušeli jste si doma někdy připravit vlastní sirup?
Michaela Michalíková
s...