V létě vás dezerty s želé příjemně osvěží a zaženou chuť na čokoládu. Vyzkoušejte si doma výrobu vlastního želé, které pak můžete použít na svůj oblíbený dezert. Své přátele překvapíte oblíbenou panna cottou s jahodovým nebo třeba i kávovým želé a dětem i partnerovi uděláte radost ovocným dortem.
Domácí želé
Potřebujete:
500 g čerstvého ovoce (například jahod, lesních plodů a podobně)
1 balení cukrářské želatiny (na 500 ml tekutiny)
4 lžíce cukru
Postup:
Jahody nebo jakékoliv jiné ovoce povařte a přidejte k nim dvě lžíce cukru. K jahodám přilijte půl litru vody a přiveďte je k varu. Přisypte želatinu a zhruba 3 minuty povařte. Poté jahodovou směsí plňte formičky nebo třeba misky a nechte ztuhnout. Můžete dát i do lednice nebo do mrazáku.
Panna cotta s jahodovým želé
Potřebujete:
2 lžičky mleté želatiny
2 kelímky smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr nebo vanilku z lusku
Postup:
Želatinu smíchejte s jednou nebo dvěma lžícemi vody a nechte chvíli nabobtnat. Poté do hrnce vlijte smetanu, přidejte cukr, vanilku a přiveďte k varu. Odstavte a přidejte želatinu. Směs nalijte do připravených nádob a přidejte jahodové želé (viz recept nahoře) nebo servírujte jen s čerstvými jahodami.
Extra tip: Skvěle chutná i kávové želé, na jehož přípravu stačí kávu smíchat se želatinou, přidat vodu a opět prohřát. Kávová želatina skvěle chutná právě se smetanovým dezertem panna cotta.
Cheesecake s citronovým želé
Potřebujete:
na korpus:
400 g máslových nebo Lotus sušenek
180 g másla
lžíci studené vody
na krém:
600 g mascarpone nebo ricotty
120 g cukru
4 vejce
na želé:
šťávu a kůru z citronu
200 ml vody
30 g cukru
10 g jedlé želatiny
Postup:
Rozmixujte nebo rozdrobte sušenky. Smíchejte je s rozpuštěným máslem. Přidejte lžíci studené vody a hmotu vmačkejte do formy. Dejte na 10 minut zapéct a zkaramelizovat v troubě. Zatím si připravte krém. V míse smíchejte ricottu nebo mascarpone s cukrem. Přidejte vejce a naneste na upečený korpus. Poté si připravte citrónové želé. Přiveďte vodu k varu, nasypte do ní citrónovou kůru a přilijte citrónovou šťávu. Nechte provařit a přeceďte. Do vylouhované směsi přidejte cukr a želatinu, kterou jste rozmíchali ve vodě. Poté směs znovu přiveďte k varu a odstavte. Směsí pak polijte cheesecake a dejte ztuhnout do lednice.
Zkoušeli jste už někdy dezerty se želatinou?
Michaela Michalíková