KZ_logo1

Focaccia s prosciuttem, rozmarýnem a olivami

18.10.2015

Focaccia se čte jako „fokača“ a jedná se o tradiční italský chléb, kterému se také říká „chléb chudých“. V současnosti se těší velké oblibě, a to nejen v italských restauracích, ale i při domácím stolování. Jedná se o variaci těsta na pizzu. Můžete ho doplnit olivami nebo bylinkami a výborně chutná i s čerstvě nakrájenou parmskou šunkou.

Potřeby na vaření:
Mísa, plech, prkénko, nůž, pečící papír, utěrka nebo fresh folie

Domácí suroviny:
Sůl, olivový olej

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Ingredience:
100 g;Prosciutto
500 g;Hladká mouka
20 g;Droždí
20 g;Olivy Kalamata
6 g;Rozmarýn

Alergeny:
Mléko a výrobky z něj, obiloviny obsahující lepek

Krok 1:
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě (400 ml na 2 porce) a promícháme s moukou a špetkou soli v hladké těsto. Asi lžíci mouky si necháme stranou.

Krok 2:
Těsto přikryjeme utěrkou nebo fresh fólií a na teplém místě necháme kynout do dvojnásobného obsahu (bude to trvat asi 20 minut). Natrháme lístečky rozmarýnu. Předehřejeme troubu na 220 °C.

Krok 3:
Vyklopíme těsto na plech pokapaný troškou olivového oleje. Těsto poprášíme zbylou moukou a rozdělíme na tolik částí, kolik chceme vytvořit placek. Rukama těsto roztáhneme do tvaru placky vysoké asi 3 cm.
Pokapeme olivovým olejem, posypeme lístečky rozmarýnu, osolíme a vše konečky prstů lehce vmasírujeme do těsta.

Krok 4:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Do těsta zapícháme vypeckované a nakrájené olivy a placky vložíme do trouby ideálně na pečící papír, aby se nám focaccia nepřichytila na plech. Pečeme dokud není focaccia upečená, na povrchu pěkně křupavá a uvnitř jemná. Bude to trvat asi 15 minut dle typu trouby, výšky těsta atd.
Po vychladnutí poklademe čerstvým prosciuttem a servírujeme. Je také velice chutné namáčet foccaciu do olivového oleje, který si můžeme osolit a opepřit.

Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář