Když se řekne ‚italská kuchyně‘, jako první vám přijde na mysl nejspíš pizza, ovšem těstoviny i rizoto pokračují v těsném závěsu. Přidejte k tomu sezónní zeleninu nebo houby a vznikne vynikající pasta primavera či skvělé houbové rizoto. Navíc se vám vše vejde do jednoho hrnce, takže si místo dlouhého mytí nádobí můžete nalít sklenku vína a dopřát si tu správnou jarní pohodu.
Pasta primavera
Ingredience:
4 hrnky vývaru
Těstoviny
250 g brokolice
450 g chřestu
100 g hub
Menší cibule
4 stroužky česneku
½ lžičky drcených papriček
¼ hrnku smetany
½ hrnku nastrouhaného parmazánu
Petrželová nať
Pepř a sůl
Olivový olej
Postup:
Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky, chřest nakrájejte na menší kousky, cibulku pokrájejte najemno a česnek rozdrťte. Společně s těstovinami přidejte do vývaru, ochuťte drcenými papričkami, pepřem a solí podle chuti. Zakápněte olivovým olejem a dobře promíchejte. Přisypte nakrájené houby a za občasného promíchání vařte, dokud těstoviny nezměknou. Poté přilijte smetanu, přidejte parmazán a nasekanou petrželovou nať a chvíli míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Před servírováním můžete dozdobit zbylým nastrouhaným parmazánem a petrželovou natí.
Houbové rizoto
Ingredience:
1 cibule
5 plátků slaniny
250 g hub
1,5 hrnku rýže (ideální je italská rýže Arborio)
½ sklenky bílého vína
5 hrnků kuřecího vývaru
½ hrnku najemno nastrouhaného parmazánu
Olivový olej
Postup:
Na trošce oleje osmahněte cibuli nakrájenou na větší kousky společně s na kostičky nakrájenou slaninou. Vmíchejte pokrájené houby a zhruba po dvou minutách také rýži. Zalijte bílým vínem a dobře promíchejte. Až začne víno mírně vřít, začněte postupně přidávat vývar. Vařte zhruba 25 minut, dokud rýže neabsorbuje většinu tekutiny. Nezapomeňte rizoto často míchat. Na závěr přidejte parmazán a trochu si ho nechte na ozdobení. Dobrou chuť.
Preferujete těstoviny nebo dáváte přednost rizotu?
Iveta Karousová
s...