Máte rády lesní jahody? Když jdete podél lesa nebo luční cestičkou, koukáte se také bedlivě okolo, jestli nezahlédnete droboučké červené kuličky v zelené trávě? Když už budete skloněny nad tou lesní dobrotou, natrhejte si i léčivé listy a doma usušte. My vám poradíme, jak s jejich pomocí podpořit zdraví.
Léčivé účinky jahodníku
Jahodník obecný (fragaria vesca) je bylina hojně rozšířená po celé Evropě. Nalézt ho můžete na travnatých stráních, podél lučních cest nebo na lesních mezích. Dříve byl jahodník velice využívanou bylinkou, dnes už méně. Je to škoda, jahodník je výborný antioxidant. Jeho listy obsahují třísloviny, minerální látky, vitamíny skupiny C a organické sloučeniny, flavonoidy a silice s citronovou vůní. Působí mírně protizánětlivě a antibakteriálně. Ale pozor, listy jahodníků pěstovaných na zahrádkách léčivé látky neobsahují. Chcete-li kvalitní bylinku, musíte do přírody. K čemu všemu že mohou být listy jahodníku obecného užitečné?
Jahodník pomáhá zejména při:
- ledvinových chorobách
- zánětech močových cest – ničí bakterie a působí močopudně
- onemocnění cukrovkou
- překyselení žaludku
- chorobách dutiny ústní a při zápachu z úst
- poranění – napomáhá hojení ran
- průjmech – pomáhá je zastavit
Jahodník má jednu jedinečnou vlastnost – můžete ho používat bez omezení. Vidíte, o jak důležitou bylinku se jedná? Jen se podívejte, jak všestranně působí na lidský organismus. Ne všechny bylinky můžete používat dlouhodobě. Je potřeba je na určitý čas vysadit, aby nedošlo k nežádoucím účinkům na zdraví. S jahodníkem si však hlavu lámat nemusíte.
Sběr
Listy jahodníku se sbírají od května do září, a to v době květu rostliny. Sušte opatrně ve stínu.
Nezapomeňte ani na jahůdky
Svou roli v léčitelství však hrají i plody jahodníku. I ty obsahují spoustu léčivých látek – vitamín B a C, třísloviny, cukry, kyseliny, pektiny, aromatické a minerální látky. Nejcennější jsou čerstvé, ale určitě si z nich udělejte i marmeládu nebo šťávu. Trpělivost při sbírání se vyplatí. Lesní jahody jsou úžasně aromatické a chutné. Jahody upravují trávení a stolici, čistí střeva a krev a působí mírně močopudně. Pokud se však setkáte s alergickou reakcí na plody, užívejte jen listy.
Pozor na záměnu
Pokud se dáte do sbírání listů, dejte pozor, abyste našli ten správný jahodník. Lze jej totiž zaměnit s některými dalšími druhy, jako jsou: jahodník vyšší, jahodník chlumní nebo trávnice. Čaj z nich by se pravému jahodníkovému vůbec nepodobal. Byl by trpký a nedobrý.
Čaj pro běžné pití: 1 lžičku sušených listů přelijte 250 ml vroucí vody, louhujte 15 minut. Popíjet ho můžete bez omezení celý den. Dle chuti můžete použít i med a citron. K příjemnému zpestření můžete doplnit i o listy ostružiníku, maliníku či brusnice borůvky.
Jahodníkové obklady na zanícená a mokvající poranění: do 250 ml vroucí vody nasypte 2 polévkové lžíce sušených listů a vařte asi 10 minut. Nechte vychladnout, do odvaru namáčejte plátno nebo gázu a tu přikládejte na postižené místo.
Lesní jahody mají své místo i v kosmetice. Lze je použít jako pleťovou masku ke zmírnění tvorby vrásek.
Základní pleťová maska z lesních jahod: dostatečné množství jahod rozmačkejte, přidejte k nim 2 lžíce medu a naneste na obličej. Masku nechte působit 15 minut, poté smyjte, osušte a použijte pleťový krém. Pokud byste rády něco proti vráskám, přidejte k medu lžíci mandlového či jojobového oleje.
Přeji vám, abyste díky jahodníku byly zdravé a ještě krásnější!
Radka Çelik
s...