Léto je v plném proudu a vy stále nemáte postavu snů? Přestaňte snít a začněte se stravovat zdravě, dietně, ale zároveň si pochutnejte! Připravili jsme si pro vás bramborovo-špenátový koláč se Šmakounem, který vás zasytí a dodá tělu i potřebné vitamíny. Další skvělou pochoutkou je také zdravá mexická tortilla se Šmakounem, kterou potěšíte i toho nejnáročnějšího strávníka.
Bramborovo-špenátový koláč s houbovým Šmakounem
Potřebujete
200 g Šmakouna (s hlívou ústřičnou)
8 oloupaných středně velkých brambor
1 středně velkou cibuli nakrájenou nadrobno
400 g mraženého špenátu
2 – 3 stroužky česneku
100 g goudy (plátky nebo strouhaná)
sůl a pepř podle chuti
máslo nebo jiný tuk na vymazání formy, případně pouze pečicí papír
lžíci až dvě na orestování cibule a špenátu
2 celá rozšlehaná vejce
houbové koření (asi 2 lžičky)
Postup
Brambory nakrájíme na kolečka a vaříme v osolené vodě téměř doměkka. Polovinu pak vyskládáme do vymazané nebo papírem vyložené formy. Osolíme a opepříme, posypeme houbovým kořením.
Cibuli necháme zesklovatět na troše oleje a přidáme špenát. Jakmile se rozpustí a odpaří se z něj všechna voda, dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Můžeme případně zahustit trochou drcených ovesných vloček.
Špenát navrstvíme na brambory, na něj nasypeme nahrubo nastrouhaného Šmakouna, poklademe sýrem a končíme další vrstvou brambor. Vše zalijeme rozšlehanými vajíčky, lehce osolíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Podáváme teplé, ale skvěle chutná i studené.
Daniela Svobodová
Mexická tortilla se Šmakounem
Potřebujete
tortilly či jiné placky (pita chléb)
Šmakoun s příchutí Mexico (pikantní)
oblíbenou zeleninu (například rajče, okurku, listový salát, cibuli)
domácí dresing (například jogurt se sladkou paprikou a špetkou chilli)
Postup
Tortillu na pánvi krátce nasucho opečeme. Obložíme zeleninou, kterou jsme si nakrájeli na plátky a přidáme na proužky nakrájeného Šmakouna. Pokapeme hustším dresingem a zabalíme tak, aby dole vznikla kapsička a spodem nic nevytékalo.
Šmakoun má vysoký obsah bílkovin, zelenina zase spoustu mikroživin a vlákniny. Tato mexická tortilla dostatečně zasytí, přitom je lehce stravitelná. Pokud neseženete chuťově výraznější Šmakoun Mexico nebo Šmakoun uzený, lze použít i přírodního Šmakyho, je ale dobré krátce ho opéct na pánvi.
Kamila Metzová
Tyto recepty dokonale ukazují, že s přebytečnými kily se dá válčit i s chutí. Neváhejte a tyto dobroty rozhodně vyzkoušejte.
Michaela Michalíková
s...