Ke štědrovečerní večeři patří i nádherně prostřený stůl. Vánoční dekorace stolu má však svá pravidla a my vám dnes ukážeme několik nádherných obrázků, které mluví samy za sebe.
Nádherný ubrus, nejlepší porcelánové nádobí a několik chodů – tak vypadají Vánoce u nás doma. Opravdu jen jednou ročně vytahujeme cenné nádobí po babičce, ze kterého se v průběhu roku vůbec nejí. Na stole je hned několik sklenic, více sad příborů, několik talířů…. ale všechno by mělo mít své místo. Jak správně prostřít vánoční stůl?
Jak správně zakládat příbory?
- vždy začněte příborem pro hlavní chod (pokud budete jíst rybu, nezapomeňte na speciální příbor pro ni, který se pokládá vedle hlavního příboru)
- úplně doprava patří lžíce na polévku
- příbor na moučníky se pokládá nad talíř
Co se sklenicemi?
- vždy mít pro každou osobu na stole maximálně tři sklenice
- sklenice mohou být v řadě vedle sebe, nebo se staví do trojuhelníků v místě nad hlavním nožem
Výzdoba
- pro zpříjemnění atmosféry přidejte svíčky, květinové vazby či další dekorace
- nezapomínejte na slavnostní ubrus
- šířka výzdoby by neměla přesahovat třetinu celého stolu
- výška by zas měla být adekvátní k pohledu stolujících – tzv. nepřesahovat, aby na sebe všichni dobře viděli
Prostíráte doma vánoční stůl podle těchto pravidel, nebo vám je to jedno?
Veronika Břeninová
Zdroj: designlive.cz
s...