Léto je časem různých akcí, oslav a party. K takovým událostem rozhodně patří koktejly. Ty zcela jistě oceníte i při rodinných setkáních, povídání s přáteli anebo zkrátka jen tak k večernímu posezení a koukání na hvězdy.
Zkuste se tedy blýsknout tím, že namícháte zajímavé drinky, a překvapíte tak společnost, kterou jste si pozvaly. Nabízíme vám tipy na letní nápoje přímo od profesionálních barmanů.
Střik s brusinkami a bazalkou – nealko koktejl
Suroviny:
1 šálek vody, 1 šálek hnědého cukru, 1 šálek čerstvých bazalkových lístků (rozdělíme na poloviny), 1 šálek neslazeného brusinkového džusu, ¼ šálku šťávy z čerstvých limetek, 1 litr sodové vody, 1 limetka – nakrájená na plátky, 1 šálek čerstvých brusinek
Příprava:
Na pánvi přivedeme při středně vysoké teplotě k varu vodu a cukr, které mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme ½ šálku bazalkových lístků, pánev sundáme ze zdroje tepla a necháme louhovat 20 minut. Vzniklý sirup poté přecedíme a necháme aspoň 1 hodinu vychladnout. Nalijeme do velkého džbánu, přidáme neslazený brusinkový džus a čerstvou limetkovou šťávu. Džbán dolijeme chlazenou sodovou vodou, přidáme plátky limetky, čerstvé brusinky a ½ šálku čerstvých bazalkových lístků. Podáváme s ledem.
Netradiční vinný koktejl s bezinkovou příchutí
Suroviny:
1 láhev bílého vína (nejlépe Sauvignon Blanc), 1 dcl bezinkového likéru, 1 dcl vodky, větvičky čerstvé máty, led, sodová voda
Příprava:
Do velkého džbánu nalijeme víno, likér a vodku a necháme asi 1 hodinu chladit. Do skleniček vložíme několik mátových lístků, led a do 2/3 sklenice naplníme vychlazeným koktejlem. Dolijeme sodovou vodou a ozdobíme větvičkami máty.
Osvěžující letní sangria s čajem, broskvemi a malinami
Suroviny:
láhev bílého vína dle vlastní volby, 6 šálků černého nebo zeleného oslazeného čaje (vychlazeného), 2 šálky malin, 2 šálky nakrájených broskví, čerstvá máta
Ve džbánu smíchejte víno a čaj, přidejte ovoce a nechte chladit minimálně 3 hodiny (čím déle chladíte, tím lépe). Do skleniček dejte led, přelijte vychlazeným koktejlem a ozdobte mátou.
Koktejl se šampaňským a ovocem
Suroviny:
velká jahoda, máta, půlka pomeranče, kávová lžička Fernet Stock, 50 cl vodky, šampaňské (nejlépe růžové)
Příprava:
Nakrájíme nadrobno ovoce a nasekáme mátu, smícháme vodku a Fernet Stock. Do sklenice vložíme kousky ovoce a máty, zalijeme mixem Fernetu a vodky, dolijeme šampaňským a přidáme led. Zdobíme mátovou větvičkou.
Ovocný a pikantní gin – tonic
Suroviny:
50 ml ginu, 1,5 dcl Schweppes Indian Tonic, nakrájené jahody, ostružiny, drcený bílý nebo růžový pepř, větvička čerstvého rozmarýnu
Příprava:
Smícháme tekutiny dohromady, dochutíme pepřem. Do sklenice dáme led a ovoce a zalijeme připraveným koktejlem. Ozdobíme větvičkou rozmarýnu.
Okurkové osvěžení s ananasem a ginem
Suroviny:
3 kousky ananasu, 3 tenké plátky okurky, 50 cl ginu, 50 cl džusu z Aloe Vera, 40 cl ananasového džusu, tři kávové lžíce šťávy z čerstvé limetky, kávová lžíce vody, kávová lžíce hnědého cukru
Příprava:
Rozdrtíme okurky a ananas s vodou a cukrem, přidáme gin, oba džusy, limetkovou šťávu a zamícháme v šejkru. Přecedíme do sklenice, přidáme led a ozdobíme plátky limetky.
Třešňové osvěžení
Suroviny:
50 cl broskvové vodky, 25 cl meruňkovice, 25 cl třešňové brandy, 25 cl šťávy z limetky, 1 polévková lžíce třešňového pyré (lze vyrobit z čerstvých rozdrcených třešní), šumivé víno
Příprava:
V šejkru pořádně protřeseme všechny ingredience (kromě šumivého vína), přelijeme do vysoké sklenice typu flétna a přidáme do ní led. Dolijeme vínem a zdobíme čerstvými třešněmi.
Kateřina Magdalena Machová